West-Afrika dagenlang offline door kapotte onderzeekabel
Uit berichten op social media blijkt dat er problemen waren met de ACE-internetverbinding (African Coast to Europe), maar het is nog niet duidelijk wat de oorzaak hiervan was. Van de 22 landen die zijn aangesloten op deze onderzeese kabel, laten tien landen storingen zien, blijkt uit data van de Oracle Dyn Global Business Unit. Mauritanië zat bijna 48 uur zonder internet. Andere landen die werden getroffen zijn Sierra Leone, Liberia, Guinee-Bissau, Guinee en Gambia.
De storingen begonnen in de ochtend van 30 maart. Sommige landen zijn waarschijnlijk overgeschakeld op satellietverbindingen of op landlijnen, waardoor de downtijd per getroffen land verschilt. Hoewel de onderzeekabel langs de West-Afrikaanse kust de afgelopen vijf jaar niet volledig probleemvrij is geweest, zijn er tot op heden geen problemen gerapporteerd die voortkomen uit schade aan de kabel, schrijft senior director David Belson van de Internet Research & Analysis van Oracle Dyn Global Business Unit in een blogpost.
De gemankeerde onderzeekabel loopt van Zuid-Afrika tot Frankrijk langs de West-Afrikaanse kust en verbindt 22 landen met het internet. Deze kabel heeft een lengte van 17.000 kilometer en een potentiële capaciteit van 5,12 Tbps (Terabit per seconde). Negentien telecombedrijven beheren de kabel die in december 2012 in gebruik is genomen.
Plus stroomonderbreking
De grafieken tonen dat Sierra Leone ook last heeft gehad van de kabelbreuk en dat op 1 april het internet er volledig uit lag in het land. Dat heeft, volgens Belson een andere oorzaak. “We zijn van mening dat de stroomonderbreking van 1 april mogelijk door de regering is veroorzaakt, in verband met recente nationale verkiezingen.”
Vijf jaar geleden zijn de vele kilometers aan internetkabels op de oceaan in kaart gebracht door TeleGeography. Op een kaart zijn de internetkabels schematisch weergegeven.
Het internetkabelnetwerk op de oceaanbodem zal de komende jaren nog verder worden uitgebreid. Zo kondigde Google begin dit jaar aan drie onderzeese kabelverbindingen aan te leggen in 2019. Het bedrijf wil zo de clouddienstverlening aan klanten verbeteren. De drie geplande onderzeekabels lopen dan van Chili naar Los Angeles (met als naam voor deze verbinding Curie), van de Verenigde Staten naar Denemarken en Ierland (Havrue genaamd) en tussen een aantal communicatiehubs in Azië (HK-G: Hong Kong-Guam cable system).
Facebook-verbinding
Daarnaast hebben techreuzen Microsoft en Facebook samengewerkt aan een eigen onderzeese internetkabel die de Verenigde Staten verbindt met Europa. Deze verbinding is met zijn datasnelheid van 160 Tbps de snelste tot nu toe. Cloudaanbieder Microsoft en social network Facebook hebben meer verbindingen met meer capaciteit nodig om hun klanten en gebruikers beter te kunnen bedienen, ook in groeigebieden zoals Afrika en grote delen van Azië.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee