Apple vangt gemiddeld $ 1,20 per Amerikaan per jaar
Dat stelt Bloomberg op basis van gesprekken met financiële experts, gesprekken met insiders en de aangiftes van Apple. Op zijn site heeft het een heldere animatie gezet om te illustreren hoe dat werkt. Apple laat een groot deel van zijn winsten in het buitenland registreren op naam van zijn kantoor in Cork, Ierland. Op dit moment is zo'n 90 procent van de 238 miljard die Apple aan zijn bedrijfsactiviteiten overgehouden heeft, in het buitenland gestald. Daarmee ontloopt Apple het belastingtarief van 35 procent dat in de VS geldt voor bedrijfswinsten. Dat geld wordt beheerd door Apples interne investeringsmaatschappij, Braeburn Capital. Dat koopt overheidsobligaties die vervolgens beheerd worden door banken in New York. De zogenaamd in het buitenland gestalde winsten, zijn dus in feite gewoon in de VS uitgegeven. De rente op die obligaties wordt vervolgens wel weer overgemaakt naar Ierland.
De afgelopen 5 jaar ging het in het geval van Apple alleen om minstens 590 miljoen dollar, ofwel 6 dollar per belastingbetaler. Het zou inmiddels 42 miljard dollar aan obligaties hebben aangekocht. Als dat geld geboekt was op Apples hoofdkantoor in de VS, had het daar bijna 15 miljard dollar belasting over moeten betalen. Door de Ierland-route - waar overigens ook Nederland een rol in speelt - blijft de belasting over dat bedrag naar schatting beperkt tot ongeveer 1 miljard dollar. Waarvan dus meer dan de helft weer goedgemaakt wordt op kosten van de Amerikaanse belastingbetaler.
Apple niet de enige
Apple is niet de enige die om reden van belastingontwijking in het buitenland gestalde winsten gebruikt om Amerikaanse overheidsobligaties te kopen, maar voor zover nu bekend wel de meest gretige. Cisco is ook een prominent gebruiker. Het heeft daarmee de afgelopen 5 jaar naar schatting 430 miljoen dollar verdiend. Johnson & Johnson en Google haalden ieder 160 miljoen rente op overheidsobligaties die gekocht waren met winsten in belastingparadijzen. Amgen verdiende er 50 miljoen aan, en Gilead 20 miljoen.
Van andere bedrijven die Bloomberg onderzocht - Coca Cola, Microsoft, Oracle en Qualcomm - valt op basis van de beschikbare gegevens niet precies te berekenen wat ze langs deze weg verdienen. Maar dat het een populaire route is, dat is wel duidelijk. 5 jaar terug hadden de 10 genoemde bedrijven 67 miljard dollar aan overheidsobligaties gekocht, nu is dat 67 miljard. Genoemde bedrijven zijn samen goed voor 20 procent van alle in het buitenland gestalde winsten.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee