Overslaan en naar de inhoud gaan

ASML's chipmachines als zoete broodjes

ASML ligt op koers om de omzet dit jaar met circa een kwart te laten stijgen. Dat is met name te danken aan een sterke vraag vanuit de geheugenchipindustrie en aan stijgende verkopen van machines op basis van EUV-technologie.
ASML

In het tweede kwartaal overtrof ASML opnieuw de eigen verwachtingen met een omzet van 2,1 miljard euro. Dat is 8 procent meer dan in het voorgaande kwartaal. De nettowinst nam met 3 procent toe tot 466 miljoen euro. De brutomarge viel licht terug, van 47,6 naar 45 procent, maar dat was nog altijd hoger dan het bedrijf zelf vooraf had ingeschat.

De omzet in het derde kwartaal raamt ASML op 2,2 miljard euro. De brutomarge daalt dan naar een niveau rond de 43 procent. Dat komt doordat een steeds groter deel van de omzet voor rekening komt van EUV, een technologie waarmee meer rekenkracht kan worden gebundeld op kleinere chips. Die is nu nog minder winstgevend voor ASML dan oudere technologieën waar al langer op grote schaal chips mee worden gemaakt.

ASML ontving in het tweede kwartaal nieuwe orders voor acht EUV-machines. Dat onderstreept volgens het bedrijf dat chipfabrikanten er klaar voor zijn om de technologie, waar de afgelopen jaren miljarden in zijn geïnvesteerd, te gaan gebruiken voor massaproductie. In totaal staan 27 EUV-machines in het orderboek, goed voor een toekomstige omzet van 2,8 miljard euro. De waarde van de totale orderportefeuille bedraagt 5,4 miljard euro.

Orderportefeuille voor twee jaar vol

In totaal staan 27 EUV-machines in het orderboek, goed voor een toekomstige omzet van 2,8 miljard euro. De productielijn voor EUV-machines zit daarmee voor de komende twee jaar volgeboekt. "De orders waar wij nu over onderhandelen met klanten, zijn voor verscheping in 2019'', zei topman Peter Wennink. De waarde van de totale orderportefeuille bedraagt 5,4 miljard euro.

ASML liet verder weten dat het gezien de solide resultaten zijn aandeleninkoopprogramma hervat. Dat werd begin vorig jaar aangekondigd, maar later opgeschort wegens investeringen in twee cruciale technologieleveranciers. ASML nam de producent van meet- en regelapparatuur HMI over en kocht een belang in lenzenproducent Carl Zeiss. Beide investeringen waren van groot belang voor de verdere ontwikkeling van EUV.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in