Overslaan en naar de inhoud gaan

Big Tech investeert jaarlijks 97 miljoen euro om Europese wetgeving te beïnvloeden

De digitale industrie geeft jaarlijks bijna 100 miljoen euro uit aan om de Europese wetgeving voor digitale diensten en markten te beïnvloeden. Volgens het onderzoek van non-profit organisaties Corporate Europe Observatory (CEO) en LobbyControl zijn 612 bedrijven, groepen en belangenverenigingen betrokken, waaronder bekende namen als Facebook, Apple en Vodafone.
Privacy, GDPR
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

Volgens de onderzoekers willen de partijen met de investering de aanstaande wetgeving voor digitale diensten en markten beïnvloeden, waarover de EU-instellingen op dit moment aan het onderhandelen zijn, meldt DataNews. Met het enorme bedrag troeft de digitale sector de farmaceutische industrie, de auto-industrie en de financiële sector af, die minder investeren in de lobby voor de Europese wetgeving.

Volgens Margarida Silva, onderzoeker bij CEO, toont het onderzoek aan dat het gelobby maar één doel voor ogen heeft: "weerwerk bieden aan strenge regels die het zakenmodel van Big Tech en zijn winstmarges kunnen aantasten". En dat is niet zonder reden zegt woordvoerder Max Bank van LobbyControl. Volgens hem is dat precies het doel wat de Commissie met de nieuwe wetgeving nastreeft: de macht van Google, Amazon en anderen aan banden leggen. Bank: "De digitale industrie trekt hiertegen ten strijde en haar lobbykracht dreigt de voorstellen te verwateren."

Silva kan zich wel vinden in het streven van de Commissie: "De inspanningen die geleverd worden om de digitale economie te reguleren, kunnen voor een beter internet zorgen, dat ten dienste staat van burgers, kleine bedrijven en gemeenschappen. Het is van cruciaal belang dat onafhankelijke stemmen en burgers betrokken raken bij deze discussies, zodat het niet de bedrijfslobby is die vorm geeft aan de technologie van morgen." 

Bedrijven

In totaal zijn er 612 partijen betrokken bij de enorme investering, waarvan er tien verantwoordelijk zijn voor een derde van het bedrag, namelijk 32 miljoen euro. Dat zijn Vodafone, IBM, Amazon, Huawei, Apple, Microsoft, Facebook en Google. Laatste twee hebben de meeste vergaderingen met de Europese Commissie. Ook bleek dat van een op de vijf partijen het hoofdkantoor in de VS zit. 

De non-profit organisaties die het onderzoek lieten uitvoeren, streven naar meer transparantie van de besluitvormingsprocessen. Helaas stellen de resultaten van het onderzoek onderzoeker Silva niet gerust, zo blijkt uit haar reactie. "Vanuit democratisch oogpunt zijn deze enorme budgetten verontrustend en ronduit ongezond."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in