Centric-klant DNB ligt op schema voor nieuwe uitbesteding
Formeel gaat het bij deze nieuwe aanbesteding van DNB niet per se om een exit bij Centric. Die ICT-dienstverlener verkeert al enkele jaren in woelig water, met herhaalde managementleegloop en dalende klanttevredenheid. Daarbij heeft de centrale bank van Nederland naar verluidt ook te maken gehad met de invloed van Sanderinks levenspartner Rian van Rijbroek.
Invloed Van Rijbroek
Die zelfbenoemde en omstreden security-expert zou zich hebben willen bemoeien met de oorspronkelijke uitbestedingsovereenkomst. Toenmalige topmanagers van Centric zouden die inmenging hebben afgehouden. Sindsdien zijn er diverse conflicten binnen Centrics management geweest. DNB heeft in januari 2020 nog zijn vertrouwen in Centric uitgesproken. Daarna zijn echter nog meer verwikkelingen geweest rondom de ICT-dienstverlener, bestuurder Sanderink en Van Rijbroek.
Zo heeft de ondernemer in een ontslagzaak tegen een toenmalig topmanager plots verklaard dat de DNB-deal een fors financieel risico vormt voor Centric. De rechter oordeelde echter dat deze claim van Sanderink onbewezen was en zelfs door interne Centric-documenten werd tegengesproken. Uiteindelijk is eigenaar Sanderink teruggetreden als hoogste bestuurder. Dit is mede gedaan onder druk van grote klanten BNG (Bank Nederlandse Gemeenten) en DNB.
Van laatstgenoemde is in maart dit jaar bekend geworden dat die een punt zet achter het vierjarige contract met Centric. Daarbij heeft DNB aan AG Connect uitgelegd dat de nieuwe aanbesteding geen kopie wordt van de uitbesteding aan Centric. "De aanbesteding zal er anders uitzien dan vier jaar geleden”, zei de woordvoerder in april dit jaar. Meer details kon hij toen niet geven. “Die worden duidelijk bij publicatie van de aanbesteding."
‘Van veel naar drie’
Inmiddels is dat proces in gang gezet. “De afgelopen maanden zijn we gestart met de aanbesteding voor een nieuwe leverancier voor het Datacenter en voor de Servicedesk”, antwoordt DNB’s woordvoerder nu op vragen van AG Connect. “Fase 1, de Selectiefase (van veel partijen naar drie partijen) is nu afgerond.”
De woordvoerder kan niet zeggen of Centric daar wel, niet of niet meer bij zit. In theorie kan het bedrijf van Gerard Sanderink zich wel hebben ingeschreven voor deze nieuwe aanbesteding. Vragen van AG Connect aan Centric over wel of geen deelname, dan wel afvallen na de eerste fase, leveren ook geen helderheid op.
“De aanbesteding van DNB is confidentieel evenals de werkzaamheden die Centric op dit moment naar volle tevredenheid voor DNB uitvoert”, antwoordt de woordvoerder van Sanderinks ICT-bedrijf. “We kunnen daarom niet ingaan op deze vraag, aangezien we ons willen houden aan de afspraken met DNB en de regels van de openbare aanbesteding.” De woordvoerder biedt nog wel hoop: “Zodra hiervoor groen licht wordt gegeven, kunnen we hierop terugkomen.”
Overgangsperiode
In april heeft het inmiddels opgestapte topmanagement van Centric onthuld dat DNB mogelijk wat langer klant blijft. Leverancier en klant hebben namelijk een contractverlenging afgesproken, onder voorwaarden. DNB heeft in een reactie aan AG Connect aangegeven dat dit een overgangsperiode is, die de bank zo kort mogelijk wil houden.
Doel van deze verlenging (tot maximaal vijftien maanden) is een soepele overgang naar een nieuwe leverancier. Werk daarvoor is nu in volle gang, hoewel Centric in theorie gewoon kan meedoen met de nieuwe aanbesteding voor de herziene uitbesteding. Die betreft dus het datacenter en de servicedesk van DNB. “We hebben voor elk onderdeel drie potentiële leveranciers geselecteerd, waarmee we de tweede ronde in gaan”, laat de woordvoerder van de bank weten.
Nu fase twee
“De tweede ronde heet de gunningsfase, hierin gaan we van drie potentiële leveranciers naar één leverancier. Die leverancier gaat ons de komende jaren helpen onze digitale ambities te realiseren.” Afgelopen week zijn de partijen uit fase één op de hoogte gebracht wie van hen doorgaat naar fase twee.
“Deze gunningsfase kent diverse dialoogrondes, met voorlopige planning om Q2/Q3 2023 de opdracht voor de datacenterdienstverlening definitief te gunnen.” Of die voorlopige planning betekent dat de uitverkoren partij dan ook gelijk van start gaat, is nog niet duidelijk. “Er wordt rekening gehouden met een overgangsperiode van de oude naar de nieuwe dienstverlening. Hoe lang deze periode duurt is nog niet bekend”, antwoordt de woordvoerder.
Centric-contract
“De mate waarin DNB gebruik maakt van de 15 maanden verlenging is afhankelijk van het verloop van de aanbesteding.” Het huidige contract met Centric is in april 2019 afgesloten en heeft een looptijd van vier jaar. DNB’s tijdsinschatting van het tweede dan wel derde kwartaal van komend jaar valt net of net niet samen met het aflopen van die overeenkomst met Sanderinks ICT-bedrijf.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee