Overslaan en naar de inhoud gaan

Dreigende AI-achterstand in Nederland, waarschuwt Google

Het Nederlandse bedrijfsleven loopt qua geplande AI-investeringen achter op andere Europese landen en dat kan een AI-achterstand opleveren die Nederland zijn positie als digitale koploper gaat kosten. Hiervoor waarschuwt AI-aanbieder Google op basis van onderzoek dat het heeft laten uitvoeren naar de impact van generatieve AI (genAI) op de Nederlandse economie.

Google Gemini AI-assistent
Google

Het onderzoek, uitgevoerd door Implement Consulting Group, constateert dat Nederland achterblijft op het gebied van genAI. Volgens het eergister gepubliceerde onderzoeksrapport kan genAI de komende tien jaar tot wel 85 miljard euro toevoegen aan het bbp (bruto binnenlands product). Die flinke maximale meerwaarde valt echter alleen te behalen als Nederland nu investeert in onderwijs, innovatie en omarming van AI-toepassingen, stelt Google.

Productiviteitsperceptie

De Amerikaanse techreus ziet dat echter niet of niet vlot genoeg op gang komen. Krap meer dan een derde (35%) van de Nederlandse bedrijven geeft aan de komende vijf jaar geld te steken in AI-automatisering. Daarmee zit ons land flink onder Europese aanvoerders als België, Denemarken en Luxemburg. In die landen liggen de percentages voor AI-investeringen door bedrijven op respectievelijk 46%, 58% en 59%.

De lagere investeringsbereidheid in Nederland lijkt gerelateerd aan de verwachtingen. Nederlandse bedrijven verwachten namelijk minder dat genAI de productiviteit verhoogt dan ondernemingen in andere landen. In Nederland verwacht 28% van de bedrijven een productiviteitsstijging door genAI, terwijl dat in België 37% is, in Denemarken 51% en in Luxemburg 58%.

Ook werknemers

Dit andere verwachtingspatroon leeft niet alleen bij werkgevers, maar ook bij werknemers, vermeldt het persbericht. Net iets meer dan een derde (35%) van de Nederlandse werknemers verwacht nu of in de komende vijf jaar genAI te gebruiken. In door Google aangehaalde vergelijkingslanden Denemarken, Noorwegen en België ligt flink hoger; respectievelijk 4%, 44% en 49%.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in