Overslaan en naar de inhoud gaan

Flink geld voor hulp aan Nederlandse startups in Silicon Valley

Het ministerie van Economische Zaken steekt een half miljoen euro in het initiatief genaamd ScaleNL Accelerator van Nederlandse ondernemers in Silicon Valley om de kansen van Nederlandse startups in het IT-mekka te verbeteren.
Silicon Valley
© Shutterstock
Shutterstock

Het uiteindelijk doel is om kennis, kapitaal en ervaring uit Silicon Valley in het Nederlandse ecosysteem te pompen, schrijft Het Financieele Dagblad vanochtend. Het initiatief beperkt zich overigens niet tot Silicon Valley: ook de Nederlandse consulaten in de andere techhubs in de Verenigde Staten doen er aan mee.

De hulp komt in de vorm van training en coaching om geld en contacten te vinden in de techhubs en is beschikbaar voor zestig ondernemers.

Het investeerdersklimaat is in Silicon Valley nog altijd beter dan in Nederland, is het argument. En Amerikaanse durfinvesteerders zijn door de coronapandemie meer geneigd ook te investeren in scale-ups, in de VS 'late stage'- of 'growth stage'-bedrijven genoemd. Doordat veel meer dan vroeger contacten via videoverbindingen worden gemaakt, is fysieke nabijheid niet meer zo'n belangrijke vereiste voor deelneming door risico-investeerders.

Veel geld uit de VS

Uit een analyse van het FD blijkt dat Nederlandse techbedrijven vorig jaar voor een recordbedrag van 5,5 miljard euro aan durfkapitaal ophaalden. De helft daarvan kwam uit de Verenigde Staten.

De Nederlandse ondernemers in Silicon Valley hebben zelf ook een initiatief opgezet, met de naam DutchTechInc, om starters in deze Amerikaanse regio in het zadel te helpen. Initiatiefnemer is Oliver Binkhorst, nu recruiter en matchmaker voor bedrijven en met een achtergrond bij verschillende IT-bedrijven in de VS. Zijn doel met DutchTechInc is om Amerikaans geld, Nederlands geld en start-upoprichters bij elkaar brengen. Er worden lunches georganiseerd -ook in Nederland- maar er worden ook contacten gelegd zonder fysiek bij elkaar te komen.

Investering betaalt zich terug

Dat de Nederlandse overheid startups stimuleert hun blik te richten op de Amerikaanse markt is niet uniek. Ook Duitsland, Denemarken en Israël hebben vergelijkbare initiatieven.

Op de lange termijn is het goed voor Nederland, stelt consul Dirk Janssen in San Francisco in het FD. "Vaak groeit de Nederlandse tak van het bedrijf mee met de groei in de Verenigde Staten. En de ondernemers die hier succesvol worden, herinvesteren hun kennis, ervaring en kapitaal uiteindelijk weer in Nederland. Kijk naar Adyen, dat het merendeel van zijn investeringen in de buitenland ophaalde. Dat is nu een belangrijk Nederlands bedrijf, met een hoofdkantoor in Amsterdam waar een Nederlandse CEO en zo’n duizend werknemers werken."

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in