Geen extra eisen aan fusie Tele2 en T-Mobile
Volgens de commissie zal er na de fusie geen sprake zijn van marktverstoringen. Consumenten zullen niet duurder uit zijn en ook de kwaliteit van de dienstverlening komt, naar het oordeel van de commissie, niet in het geding.
Eerder dit jaar werd een diepgaand onderzoek gestart door Brussel naar de samensmelting. De vrees bestond dat er niet voldoende concurrentie zou overblijven na de deal tussen de nummer 3 en 4 op de Nederlandse telecommarkt. Dat had kunnen leiden tot hogere prijzen, minder innovatie en uitsluiting van andere telecombedrijven zonder eigen netwerk, zo was de gedachte.
Door fusie ontstaat nieuwe
onderneming
De fusie, die bijna een jaar geleden werd aangekondigd, wordt naar verwachting begin 2019 afgerond. T-Mobile Nederland betaalt eenmalig een bedrag van 190 miljoen euro voor de activiteiten van Tele2. Het Zweedse moederbedrijf van Tele2 krijgt daarnaast een kwart van de nieuwe onderneming in handen en Deutsche Telekom, dat eigenaar is van T-Mobile Nederland, de overige 75 procent.
Met de overname ontstaat volgens de bedrijven een nieuwe sterke speler die geïntegreerde pakketten van vaste en mobiele diensten aanbiedt op de consumentenmarkt en de zakelijke markt. Het gecombineerde bedrijf hoopt vooral te profiteren van schaalvoordelen en meer financiële slagkracht.
"Keuze blijft"
Huidige "dominante spelers" KPN en VodafoneZiggo zullen uitgedaagd blijven worden, zegt het nieuwe fusiebedrijf. Tot het officiële moment van samengaan, blijven T-Mobile en Tele2 naar eigen zeggen ook concurrenten van elkaar.
Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken zegt geen voorkeur te hebben voor het aantal spelers met een netwerk. Het gaat haar er om dat er voldoende concurrentie en voldoende keuzemogelijkheden zijn op basis van prijs en kwaliteit. Bij de aankomende frequentieveilingen voor draadloze communicatie kiest ze daarom ook voor een dekkingsverplichting.
De uitkomst van het onderzoek van de Europese Commissie was voor het Nederlandse ministerie van Economische Zaken een voorwaarde voor het opzetten van de veiling voor frequenties voor de nieuwe 5G mobiele netwerken. Nu het besluit is gevallen, is een bottleneck in dat proces weggenomen. .
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee