Overslaan en naar de inhoud gaan

Klantenexodus dreigde bij Centric, werknemersexodus zorgde al voor verlies

Centric kampte onder de plots teruggekeerde Gerard Sanderink met een dreigende leegloop van klanten én al plaatsgevonden leegloop van werknemers. Belangrijke klanten waaronder Arbo Unie, PGGM en Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) overwogen de relatie met Centric te beëindigen, blijkt uit de beschikking die de Ondernemingskamer afgelopen vrijdag heeft genomen. Daarbij is Sanderink verder losgewrikt en wordt er een onderzoek ingesteld naar het IT-bedrijf.
Centric-topman sSanderink
© Centric
Centric

Naast de dreiging van vertrekkende klanten kampt Centric ook met personeelsproblemen. Deze bestaan deels uit dreigende leegloop en deels uit al plaatsgevonden opstappen van werknemers. "Er was grote onrust onder het personeel van Centric, dat dreigde te vertrekken. Een deel van het personeel was al vertrokken", aldus de beschikking van de Ondernemingskamer (OK). Bijkomend probleem is dat de werving van nieuw personeel stokte.

Verlies draaiend in Nederland

"Centric kampte hierdoor met hoge kosten voor de noodzakelijke inhuur van mensen om vertrekkend personeel op te vangen. De Nederlandse activiteiten van Centric waren als gevolg daarvan inmiddels verlieslatend. Dit alles vormde een directe en acute bedreiging voor de continuïteit van Centric en de met haar verbonden onderneming."

Onderzoek naar tijdperk Van Rijbroek

De OK stelt dan ook dat "er gegronde redenen zijn om te twijfelen aan een juist beleid en juiste gang van zaken van Centric in de periode tot 3 november 2022, die een onderzoek rechtvaardigen." Die datum is de dag waarop Sanderink door de OK losgewrikt van Centric, op verzoek van het Openbaar Ministerie (OM). In lijn met verzoeken van de advocaat-generaal van het OM én van Centric zelf heeft de OK dus gelast een onderzoek in te stellen naar het beleid en de gang van zaken bij Centric.

De kosten voor dit onderzoek, waarvoor binnen zes weken een plan van aanpak plus begroting moet komen, zijn voor rekening van Centric Holding. "De Ondernemingskamer zal het bedrag dat het onderzoek maximaal mag kosten niet meteen vaststellen", stelt de OK nog. Zodra de het plan van aanpak plus de kosteninschatting zijn ingediend, zal de OK "partijen in de gelegenheid stellen zich uit te laten over die begroting en vervolgens het onderzoeksbudget vaststellen".

Naast het instellen van het onderzoek heeft de OK ook besloten om Centric-eigenaar Sanderink geheel los te wrikken, door hem zijn laatste aandeel in het IT-bedrijf af te nemen. Alle Centric-aandelen zijn nu in beheer gegeven, hangende een onderzoek naar het reilen en zeilen bij het bedrijf in de afgelopen jaren. Het gaat daarbij om de periode van 1 januari 2018 tot 3 november 2022. In 2018 is de miljonair in aanraking gekomen met de zelfverklaarde cybersecurity-expert Rian van Rijbroek. Zij heeft hem weten te overtuigen van haar digitale kennis en kunde en is sinds 2 januari dit jaar zijn echtgenote.

Herstel in 2023 en aanvulling bestuur

Na het loswrikken van Sanderink in november is wel de rust hersteld bij Centric, aldus de OK in de beschikking van afgelopen vrijdag. Accountant RSM, die eerder was opgestapt, is bereid gevonden de financiële dienstverlening voort te zetten. Verder hebben belangrijke klanten hun opzegging bij Centric heroverwogen of zelfs ongedaan gemaakt, telkens op voorwaarde dat Sanderink niet zou terugkeren. Ook hebben diverse vertrekkende medewerkers alsnog besloten te blijven. "De verwachting is dat Centric over 2023 een bescheiden winst zal laten zien."

Ondertussen heeft Centric er een nieuwe topbestuurder bij. Pieter Schoehuijs treedt aan als niet-uitvoerend bestuurder en is daarmee de derde nieuwkomer sinds de Ondernemingskamer heeft ingegrepen bij het bedrijf. Eerder is Peter Wakkie benoemd als CEO en Willem Meijer als bestuursvoorzitter. Zij volgen respectievelijk Gerard Sanderink en Louis Luijten op. Laatstgenoemde heeft in oktober het veld geruimd toen Centric-eigenaar Sanderink plots weer de leiding overnam, nadat het voorgaande uitvoerend bestuur met hem in conflict was gekomen.

Het toetreden van ervaren CIO Schoehuijs tot het Centric-bestuur is vandaag bekendgemaakt, maar is een week geleden al naar buiten gekomen. Centric heeft op 23 januari een nieuwsaankondiging gepubliceerd met de titel 'Pieter Schoehuijs nieuwe niet-uitvoerend bestuurder bij Centric'. De bewuste webpagina gaf toen echter qua inhoud het oudere nieuwsbericht (van 21 november vorig jaar) over de benoeming van Peter Mous. Vragen hierover van AG Connect stuiten nu op een out-of-office reply van Centrics woordvoerder die eerder vandaag juist mailde over de benoeming van de nieuwe non-executive.

'Uitstekende reputatie' Centric

In de nu wel kloppende nieuwsaankondiging stelt Schoehuijs enthousiast te zijn over wat Centric de samenleving brengt. "Het bedrijf is financieel gezond en heeft een uitstekende reputatie in de markt, gebaseerd op solide dienstverlening. Ik kijk ernaar uit om daaraan te kunnen bijdragen." De verwikkelingen van de afgelopen jaren lijken dus niet noemenswaardig te zijn. Bestuursvoorzitter Meijer stipt het impliciet wel aan, door te spreken van "de nieuwe fase die we als bedrijf ingaan".

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in