Managementstijl Centric-baas Sanderink belicht in boek
2021 was opnieuw een jaar bomvol ontwikkelingen rondom Centric, eigenaar Gerard Sanderink en zijn omgang met zelfverklaard cybersecurity-expert Rian van Rijbroek. AG Connect biedt een terugblik op het afgelopen jaar van Sanderink en zijn ICT-bedrijf. Het in april uitkomende boek van Tubantia-onderzoeksjournalist Angelique Kunst belicht de bredere ontwikkelingen en juridische gevechten rond Sanderink en zijn bedrijven Centric, Strukton en DSS in recente jaren.
Leegloop Centric-top
Het verhaal begon destijds met het ontslag door Sanderink van zijn toenmalige levenspartner als directeur van zijn zonnepanelenbedrijf DSS. Daarbij heeft de topondernemer beschuldigingen geuit van diefstal, fraude en bezit van porno op een bedrijfsserver. De juridische oorlog die daarop volgde heeft geleid tot meerdere rechtszaken en veel media-aandacht, in onder meer de Twentsche Courant Tubantia, Follow the Money en het Financieele Dagblad.
Naast die juridische nasleep en berichtgeving daarover in de media zijn er ook zakelijke gevolgen geweest. Topmanagers bij Centric zijn weggestuurd, opgestapt, ontslagen, "in goed overleg" vertrokken, en in de rechtbank beschuldigd van misstanden. Daarbij hebben de werkgever en Centric-eigenaar Sanderink (toen nog bestuurder bij die ICT-dienstverlener) verliezen geleden en schikkingen getroffen.
Reputatie en bedrijfsbelang
Door de onrust is de marktpositie van Centric aangetast en heeft de reputatie van het bedrijf een flinke knauw gekregen. In voorgaande jaren scoorde het bedrijf van Sanderink in onderzoek van Quint altijd hoog op klanttevredenheid, maar in 2019 zakte Centric plots naar bijna onderaan de lijst. In 2020 is de klanttevredenheid wel licht hersteld, bleek begin vorig jaar uit het it-outsourcingsonderzoek van Quint en onderzoeksbureau Whitelane, mede dankzij een nieuw aangetreden managementteam plus een teruggetreden Sanderink.
Tubantia schrijft nu dat het aankomende boek van de eigen onderzoeksjournalist vooral gaat over de betekenis van Sanderinks bedrijven voor de Nederlandse samenleving "en het gevaar dat er dreigt nu hij als eigenaar niet meer stabiel is", verklaart auteur Kunst. "Centric en Strukton hadden een private eigenaar met een betrouwbaar en degelijk imago. Wat altijd de kracht was van Centric en Strukton blijkt nu juist een zwakte te zijn."
Impact, invloed Van Rijbroek
Centric is een grote partij op de markt van Nederlandse gemeenten en heeft ook klanten als De Nederlandsche Bank (DNB), de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG). Over het belang van Centric, de impact van Sanderinks gedragingen en de invloed van zijn vriendin Rian van Rijbroek zijn eerder al Kamervragen gesteld, door onder meer het kritische Kamerlid Pieter Omtzigt. De politiek heeft daar sussend en 'doorverwijzend' op gereageerd.
AG Connect heeft Centric nu om een reactie gevraagd, alsook eigenaar Sanderink zelf via zijn Strukton.com-mailadres waarlangs eerder is gecommuniceerd. De woordvoerder van Centric is volgens een automatische out-of-office reply afwezig en heeft geen toegang tot zijn mailbox. Voor urgente vragen wordt doorverwezen naar de marketing- en communicatieman die eerder meerdere persvragen van AG Connect heeft ontvangen, maar toen aangaf daar geen commentaar op te geven. Vragen over het aankomende boek zijn wel bij hem uitgezet.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee