Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Merendeel ICT-bedrijven verwacht na september meer lucht'

De crisis die het coronavirus teweeg heeft gebracht brengt bedrijven flinke schade toe, maar veel ICT-bedrijven denken dat ze zich er wel doorheen zullen slaan. Uit een enquête van branchevereniging NL Digital blijkt dat iets meer dan 50 procent van zo’n 140 ondervraagde bedrijven verwacht dat het virus vanaf september een neutrale of zelfs positieve impact gaat hebben op de omzet.
geld

De grootste daling voor hun omzet verwachten de meeste CT-bedrijven in het derde kwartaal van het jaar, tussen juni en september. De helft van de bedrijven ervaart nu al een negatieve impact van het coronavirus. Opvallend is dat meerderheid van de bedrijven na september een neutrale (50 procent) of zelfs positieve (14,3 procent) impact van Corona op hun omzet verwacht.

Over de totale omzet van de ICT-sector voor 2020 zijn de meeste bedrijven positief. Zo’n 34 procent verwacht een (zeer) negatief effect, 50 procent is neutraal en 16 procent is positief.

NLdigital enquete
NLdigital enquete

Andere prioriteiten

Zorgen zijn er vooral omdat klanten van ICT-bedrijven ‘andere prioriteiten’ stellen sinds het coronavirus in Nederland is. Dat geldt voor zo’n zestig procent. Bij 9 procent van de ICT-bedrijven hebben klanten die in financiële nood zitten de meeste impact. Zo’n 80 procent heeft te maken met opdrachten van klanten die voorlopig zijn uitgesteld. 29 procent ziet klanten opdrachten helemaal annuleren en 32 procent ziet klanten uitstel van betaling aanvragen.

De impact op outsourcing lijkt bij ICT-bedrijven fors, al is het met 12 procent een kleine groep respondenten die gebruik maakt van outsourcing-diensten. De helft van de respondenten zegt sinds de coronacrisus minder werk te kunnen outsourcen. Het gaat dan met name om software development. Daarnaast worden support, finance en consulting genoemd.

Steunmaatregelen

De helft van de ICT-bedrijven geeft aan gebruik te maken van steunmaatregelen van de overheid. Daarvan is de NOW-regeling het meest gebruikt (70 procent),  gevolgd door de uitstel van belastingbetaling (57 procent).Voor ongeveer één op acht bedrijven die meedoet aan de enquête geldt dat er al gebruik werd gemaakt van regelingen voor start-ups en scale-ups die sinds het coronavirus zijn ingevoerd.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in