Overslaan en naar de inhoud gaan

Musk ziet af van koop Twitter, ook vanwege API-beperkingen

Het team rond Elon Musk dat de overname van Twitter voor de miljardair moest voorbereiden, kreeg ondanks herhaalde verzoeken maar beperkte toegang tot de developer-API's. Daardoor kon te weinig informatie worden verzameld en besloot Musk dit weekend zijn overnamepoging (à 44 miljard dollar) van het social medium af te blazen.
Elon Musk
© Tesla
Tesla

De gang van zaken blijkt uit documenten die zijn ingediend bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC. Deze gepubliceerde stukken zijn doorgespit door The Register. Vanaf het begin van zijn overnamepoging heeft Musk erop gewezen dat hij duidelijkheid wilde over hoeveel accounts op Twitter werden gevoed door bots en dus eigenlijk nepaccounts waren. Volgens Musk halen dergelijke accounts de waarde van Twitter flink naar beneden. Hij liet daarom onderzoek doen naar het bestaan van dergelijke nepaccounts. Het lijkt er nu op dat Twitter het onderzoeksteam heeft gedwarsboomd in die zoektocht. Of dat bewust gebeurde, is nu onderwerp van een nieuw onderzoek.

Tijd rekken?

Twitter leverde het team toegang tot developer-API's om het onderzoek naar de nepaccounts uit te voeren nadat Musk daar op 25 mei om had gevraagd. Op de API's zat echter een snelheidsbeperking waardoor de capaciteit van die datatoegang lager was dan wat Twitter aan zijn grote klanten levert. Daardoor zou het niet mogelijk zijn voor het team van Musk om het bedoelde onderzoek binnen een redelijke tijd uit te voeren.

Bovendien was er ook nog een beperking aangebracht op het aantal zoekopdrachten dat het team van Musk kon uitvoeren via de API's. Daardoor zou het nog langer duren voor het onderzoek kon worden afgerond. Musk heeft op 29 juni gevraagd om die laatste beperking eraf te halen, maar dat gebeurde pas nadat hij op 6 juli voor een tweede keer dat verzoek had ingediend.

Ook financiële informatie achtergehouden

Daarnaast speelde ook nog dat het team van Musk een reeks van bestuursdocumenten had opgevraagd, maar die niet allemaal had ontvangen. Dit ging bijvoorbeeld om het financiële model van 2022, het budget van 2022, de aanpassingen op het budget, en een werkdocument waarin investeringsbank Goldman Sachs een waarde-inschatting had gemaakt van Twitter naar aanleiding van de twijfels over het aantal nepaccounts. Volgens de SEC-documenten heeft Twitter alleen een kopie van de definitieve presentatie van Goldman Sachs aan het team gestuurd.

Musk concludeerde dat door het gebrek aan reactie vanuit Twitter, het bedrijf in gebreke is gebleven bij de afspraken die zijn gemaakt in het overnamecontract. Dat geeft hem het recht de overname af te blazen, zo redeneert hij nu. Of dat ook echt een valide reden is en of Twitter bewust informatie heeft achtergehouden, gaat ongetwijfeld een belangrijke rol spelen in de rechtszaak die nu gevoerd gaat worden. Twitter heeft al aangegeven dat een rechtbank in Delaware zich over de zaak gaat buigen.

Miljard dollar 'boete'

In de overname-overeenkomst is een bepaling opgenomen dat Musk Twitter een miljard dollar moet betalen als hij de overname niet doorzet. Twitter is van plan om Musk aan de overeenkomst te houden. "We houden vast aan de prijs en de afspraken die gemaakt zijn met Musk en we zijn van plan juridische actie te ondernemen om de fusieovereenkomst af te dwingen", zei voorzitter van de raad van commissarissen Bret Taylor in een tweet.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in