Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederland ICT: 'Kabinetsambitie vindt weerslag niet in Miljoenennota'

Nederland ICT mist de onderbouwing voor de digitale ambities van het kabinet in de Miljoenennota 2019. Volgens de branchevereniging van de ICT-sector moet er "juist nu worden gewerkt aan het fundament voor de toekomst".
troonrede 2018
© Rijksoverheid
Rijksoverheid

Lotte de Bruijn, directeur van Nederland ICT, stelt dat de kabinetsambitie om van Nederland dé digitale koploper van Europa te maken, niet terug te vinden is in de Miljoenennota. “Er wordt wel geld uitgetrokken voor makkelijke maatregelen, zoals voorlichting, maar niet voor grote structurele aanpassingen om Nederland toekomstbestendig te maken. Juist nu we als land economisch sterk staan, moeten we werken aan het fundament voor de toekomst.”

Impact op arbeidsmarkt

De branchevereniging stelt ook een duidelijke aanpak tegen de krapte op de arbeidsmarkt te missen. Zo zou de enorme impact die de digitale transformatie heeft op banen wordt niet worden genoemd, terwijl een groot deel van de beroepsbevolking moet worden omgeschoold om te kunnen voldoen aan de eisen van banen van de toekomst, en zou de aanpak van de krapte aan ICT'ers in alle sectoren onduidelijk zijn. Verder spreekt de branchevereniging ook zorgen uit over het feit dat de dreigende numerus fixus voor ICT-opleidingen wordt niet geadresseerd.

Fiscale regeling

Nederland ICT voorziet een probleem in het aantrekken van talenten uit het buitenland, door het afschaffen van de fiscale 30%-regeling, waarvan de branchevereniging stelt dat uit de Miljoenennota blijkt dat deze doorgaat zonder overgangsregeling. Volgens Nederland ICT heeft dit grote effecten op bedrijven en hun huidige werknemers en is daarmee een grote smet op het imago van Nederland als vestigingsplaats voor het innovatieve bedrijfsleven.

Digitale veiligheid

Ook omtrent de digitale veiligheid heeft Nederland ICT bedenkingen: "Er komt 30 miljoen om de veiligheid van de digitale infrastructuur te versterken. Waar dit geld aan wordt uitgegeven is nog onduidelijk. Wel wordt er een half miljoen gereserveerd om de veiligheid van hard- en software te verbeteren. Ook hier is nog onbekend waar het bedrag aan wordt uitgegeven. De discussie over security-standaarden vindt op dit moment in ieder geval op Europees niveau plaats. Het is positief dat er onder de vlag van het Digital Trust Centre één miljoen beschikbaar komt om het publiek voor te lichten over digitale veiligheid. Structurele oplossingen blijven echter achterwege".

De branchevereniging vindt het hiernaast vreemd dat de kansen die de digitalisering biedt als het gaat om het aanpakken van 'grote maatschappelijke uitdagingen', terwijl deze wel aan bod komen in de digitaliseringsstrategie. Zo kunnen digitale transformatie en technologie volgens de vereniging een grote rol spelen in het betaalbaar houden van de zorg en het behalen van klimaatdoelstellingen. 

"Overzicht ontbreekt"

Eventuele maatregelen die worden genomen om nieuwe oplossingen op deze thema’s te versnellen, zijn verstopt in losse, departementale begrotingen. Daardoor ontbreekt overzicht op de voortgang van de digitaliseringsstrategie vreest Nederland ICT. “Frankrijk investeert 1,5 miljard in kunstmatige intelligentie,” zegt De Bruijn, “Hoeveel Nederland investeert valt uit de Miljoenennota niet op te maken. Dat is problematisch. De grootste uitgave op digitaal gebied is voor het digitaliseren van de overheid zelf. Voor de digitalisering van de economie wordt geen budget gereserveerd.”

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in