Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederlanders voor Europese 'digitaks'

85 procent van de Nederlanders is voorstander van de invoering van een belasting voor internetbedrijven. Bijna een kwart is zelfs "zeer sterk’’ voor een ‘digitaks’ voor bedrijven als Amazon, Google en Netflix en een ruime meerderheid vindt dat de EU niet moet wachten tot er wereldwijd regels zijn afgesproken.
euro's
© CC0 - Flickr
CC0 - Flickr

Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van Kieskompas in zes Europese landen. Dinsdag moeten de EU-ministers van Financiën in Brussel besluiten over de invoering van een Europese belasting op internetdiensten. De ‘digitaks’ dreigt wegens onenigheid echter op de lange baan te worden geschoven.

In de zes landen, naast Nederland ook Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Denemarken en Zweden, steunt 75 procent van de bevolking de belastingmaatregel. "De uitkomst laat zien dat je geen linkse jongen hoeft te zijn om het belachelijk te vinden dat techreuzen als Google en Facebook nauwelijks belasting betalen’’, zegt Europarlementariër Paul Tang (PvdA). "Iedereen vindt dat dat daar iets aan gedaan moet worden. De ministers moeten luisteren naar wat er leeft onder de bevolking en werken aan een eerlijk belastingsysteem.”

Nederlandse overheid wil OESO-regeling

De Europese Commissie wil dinsdag een besluit uit angst dat een aantal lidstaten op eigen houtje wetgeving invoert waardoor een lappendeken aan regels in de EU ontstaat. Spanje, Groot-Brittannië en Frankrijk hebben al plannen aangekondigd. Een aantal landen, waaronder Nederland, wil dat de belasting via OESO, het internationale samenwerkingsverband van 36 landen waaronder de VS en Japan, wordt geregeld. Maar dat kan nog jaren in beslag nemen.

Bedrijven betalen nu volgens de mondiale afspraken winstbelasting in het land waar ze 'met steen en mortel' gevestigd zijn. Internetreuzen als Amazon en Apple zijn nu gevestigd in fiscaal aantrekkelijke landen waar ze weinig belasting betalen. Intussen draaien ze enorme omzetten in andere landen die door de vestigingsregel belastinginkomsten mislopen.

Het onderzoek wordt maandag in Brussel gepresenteerd.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in