Overslaan en naar de inhoud gaan

Steve Jobs: een leven van successen

Met het overlijden van Steve Jobs verdwijnt een van de markantste IT-ondernemers uit de geschiedenis. De combinatie van innovator, charismatisch leider en perfectionist en een uitstekend gevoel voor wat mensen aan producten willen hebben maar niet onder woorden brengen, stuwde het succes van Apple naar grote hoogte, met producten als de Mac, de iPod, de iPhone en de iPad.
Apple-CEO Steve Jobs
© Apple
Apple

De magie die Jobs wist op te roepen rond de stijlvolle ontwerpen en het gelikte interfaces zorgde dat hij en het merk Apple onderdeel werden van een grote fanclub met cult-achtige trekken. Apple had lange tijd vooral succes en trouwe fans in uiteenlopende industrieën als de grafische wereld met reclamebureau’s, architecten en vormgevers en de universitaire gemeenschap. Dat kon echter niet voorkomen dat Apple eind jaren 90 dicht bij een faillissement kwam. Tien jaar eerder vertrok Jobs bij Apple nadat hij op gezag van de Raad van Bestuur was gepasseerd als algemeen directeur door John Scully, die door Jobs nota bene zelf was overtuigd zijn bestuursfunctie bij Pepsi op te geven om het nog jonge Apple te helpen concurreren tegen het machtige koppel Microsoft en IBM.

Gefascineerd door elektronica

Jobs, een geadopteerde jongen met een Syrische achtergrond, was zijn leven lang al gefascineerd door elektronica en het bouwen van radio’s, maar minder door school. Hij werd van Reed College getrapt en zwierf maanden door India waar hij kennismaakte met geestverruimende middelen, met spiritualiteit en het boedisme, waarin ‘de appel’ een rol heeft. Bij terugkomst in 1976 zette hij Apple op in een garage in Cupertino samen met zijn vriend en technisch genie Steve Wozniak. Zij kwamen als eerste met het idee kant-en-klare computers te verkopen in plaats van de bouwpakketten die destijds gangbaar waren. Het eerste type had zelfs een houten behuizing. Echt furore maakte Jobs met de introductie van de Macintosh in 1984 met daarop het Mac OS, het eerste besturingssysteem met een grafische interface en muisbesturing. In een aantal jaar groeide het marktaandeel van de toen ook prijzige hard- en software tot boven de 10 procent.

Succesvol uitstapje naar filmindustrie

Na zijn ontslag bij Apple in 1985 als gevolg van onenigheid met Scully over de koers van Apple, volgde Jobs opnieuw zijn visionaire talent en zette Next Computer op dat een betere versie van de Apple Mac moest opleveren, en Pixar Studios, dat de grafische kracht van computers gebruikte voor het maken van tekenfilms. NeXT Computer werd geen succes hoewel Jobs later onderdelen van de software-innovaties van NeXT incorporeerde in het Mac OS X-besturingssysteem en in iOS, het besturingssysteem voor Apple’s mobiele apparatuur. Pixar daarentegen groeide snel uit tot een belangrijke nieuwe loot aan de filmindustrie die de basis legde voor vele Disney- kassuccessen, zoals Toy Story. Jobs verdiende een fortuin met de verkoop van Pixar aan Disney Studios.

Apple van ondergang gered

Bij de overname van NeXT, keerde Jobs terug in het bestuur van Apple. Hij blies het zieltogende bedrijf nieuw leven in met de revolutionaire, gekleurde, halftransparante behuizingen op een moment dat pc’s nog slechts verkrijgbaar waren in de uniforme bleke beige kasten. Vanaf dat punt wist Jobs met regelmaat de computerindustrie, maar ook aanpalende industrieën te verrassen met nieuwe of sterk verbeterde concepten, zoals de muziekspeler iPod, de iTunes muziekwinkel, de iPhone, de App Store, de iPad en recent nog iCloud.

Grote betrokkenheid bij alle details

Karakteristiek voor Jobs was zijn grote betrokkenheid bij de producten. Hij mengde zich in 2010 persoonlijk in fora waar geklaagd werd over de antenneproblemen met de iPhone 4. Het viel hem in 2008 op dat de kleuren in het Google-logo niet goed werden weergegeven in de iPhone. Daarvoor belde hij op zondagmorgen de ‘mobile solutions’ verantwoordelijke bij Google die zich op dat moment in een religieuze bijeenkomst bevond. Omdat er geen Caller-ID in het scherm stond, drukte deze de oproep weg waarvoor hij zich later verontschuldigde. Jobs zei daarop: “Vic, unless the Caller ID said ‘GOD’, you should never pick up during services.”

Ziekte aantal keren overwonnen

Jobs kreeg vanaf 2004 te maken met kanker, waardoor hij sterk vermagerde. In 2004 onderging hij een succesvolle behandeling van alvleesklierkanker en is maandenlang met ziekteverlof. Begin 2009 gaat het weer mis. Na daar enkele maanden geheimzinnig over gedaan te hebben, geeft Jobs later dat jaar toe dat hij een levertransplantatie had ondergaan. Dat bood kennelijk onvoldoende soelaas: begin dit jaar ging Jobs opnieuw met ziekteverlof, en in augustus zag hij zich gedwongen zijn positie als algemeen directeur van Apple definitief op te geven. Hij bleef wel als adviseur actief voor Apple.

Zijn werklust en betrokkenheid lieten hem bij al die tegenslag op fysiek gebied niet in de steek. Ook al moest hij langere perioden de dagelijkse leiding afstaan, de belangrijke introducties deed hij zelf. In maart was hij nog aanwezig bij de introductie van de iPad 2 en in juni bij de annoncering van OS X 10.7 voor de Mac en van iOS 5 en de iCloud. Het werd Jobs laatste publieke optreden als CEO van Apple.

Steve Jobs werd 56 jaar.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in