Telecomsector kritisch op kabinetsplannen tegen ongewenste overnames
DINL-directeur Michiel Steltman meldt in een reactie op het wetsvoorstel dat hij de zorgen die bij de politiek en overheid leven begrijpt. Toch vindt de voorgestelde Wet Ongewenste zeggenschap telecommunicatie niet de juiste oplossing. De stichting vraagt zich af of het voorstel de risico’s voor openbare orde en veiligheid echt zal verkleinen en vreest voor een negatieve impact op het bedrijfsleven, omdat er teveel onduidelijkheid is over de criteria die het ministerie wil hanteren.
Onduidelijkheden
Ook is DINL kritisch over de uitvoerbaarheid van de wet. Er moeten volgens DINL bij een overname -als de wet wordt aangenomen- transacties en beheerscontracten worden beoordeeld. “De voorbereiding en informatieplicht ligt bij de bedrijven en de minister kan twee tot acht maanden de tijd nemen voor besluiten. De bedrijven weten al die tijd niet waar ze aan toe zijn.”
Onzekerheid
DINL denkt dat het wetsvoorstel een negatieve impact heeft op financiële mogelijkheden voor bedrijven in de sector. “Het maakt onze internationaal opererende aanbieders van digitale infrastructuur een stuk minder aantrekkelijk voor investeerders, die in deze snelle markten niet zitten te wachten op langdurige onzekerheid. En risico lopen op schade aan hun reputatie, mocht een overname op onduidelijke gronden worden geblokkeerd.”
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee