Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat wil Microsoft met TikTok?

Microsoft onderzoekt de mogelijkheden om samen met andere Amerikaanse investeerders de activiteiten van TikTok over te nemen van de Chinese eigenaar ByteDance. Het gaat er Microsoft om de benodigde beveiliging en privacy toe te voegen aan TikTok-gebruikers.
TikTok
© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com
CC BY-SA 2.0 - Flickr.com

Het belang voor Microsoft is blijkbaar zo groot dat Microsoft-CEO Satya Nadella gisteren persoonlijk de Amerikaanse president Donald Trump heeft gebeld om de plannen van zijn bedrijf uiteen te zetten. En met succes. Trump heeft al zijn dreigementen TikTok te verbieden aan de kant gezet en Microsoft groen licht gegeven om de gesprekken met ByteDance verder voort te zetten.

In een blog zet Microsoft uiteen dat het streeft naar een nieuwe structuur waarbij de TikTok-gebruikers hun unieke ervaring kunnen blijven beleven terwijl Microsoft garant staat voor transparantie zowel naar gebruikers als naar overheden. Microsoft is uitsluitend geïnteresseerd in de activiteiten van TikTok in Amerika, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. Voor de overnamegesprekken is een deadline gesteld op 15 september. 

Microsofts interesse in TikTok is opmerkelijk. Blijkbaar wil het bedrijf meer in trek komen bij een jongere doelgroep consumenten. Buiten de Xbox-spelcomputer en de bijbehorende xCloud-dienst, is er weinig waarmee Microsoft kan bogen op succes in de consumentenmarkt.

TikTok

TikTok is een app van het Chinese ByteDance die vooral onder jongeren van 10 tot 18 jaar erg populair is. Formeel hanteert de app een leeftijdsgrens van 13 jaar. Op basis van een bibliotheek van heel korte muziekvideofragmenten (gemiddeld 15 seconden) maken kinderen hun eigen dansjes, vragen vrienden die te liken en de uitdaging is dan aan anderen om die dansjes te verbeteren.

ByteDance is in 2012 opgericht en introduceerde in 2016 de app Douyin, een voorloper van TikTok. Binnen een jaar had deze app al 100 miljoen gebruikers op de Chinese markt. Vanaf september 2017 was de app onder de naam TikTok ook internationaal te gebruiken. ByteDance kocht zich in op de Amerikaanse markt door het in Shanghai gevestigde musical.ly over te nemen en diens vergelijkbare app samen te voegen met TikTok. Het aantal gebruikers bedraagt wereldwijd circa 1 miljard. Volgens Emerce waren er in mei dit jaar 3,5 miljoen gebruikers in Nederland en 2,2 miljoen in Vlaanderen.

Liever dan een eigen variant opzetten nadat Trump de originele TikTok verbiedt, ziet Microsoft hier kansen op een rijdende trein te springen, door de achterkant van de app netjes te regelen. Zo wil Microsoft de wetgevers verzekeren dat alle persoonsgegevens van gebruikers op Amerikaanse bodem blijven. Hoe de bedrijven de interactie zien met TikTok-gebruikers buiten de landen waar Microsoft de activiteiten wil overnemen is nog onduidelijk. Microsoft benadrukt dat de gesprekken nog een inleidend karakter hebben, en dat de verklaring dus geenszins betekent dat de gesprekken ook uitmonden in een overname.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in