Overslaan en naar de inhoud gaan

Amsterdam start 2e fase Smart City

De kar van het project wordt getrokken door KPN, Liander, de gemeente Amsterdam en AIM (de Amsterdamse Innovatie Motor). Samen met een aantal partners zetten de initiatiefnemers niet alleen het open platform Amsterdam Smart City voort, maar investeren ze ook stevig in het energienet en de open connectiviteit. IBM richt zich daarbij op slimme software en Cisco houdt zich bezig met dito datanetwerken.
Amsterdam uit de lucht
© CC BY-SA 3.0
CC BY-SA 3.0

In nieuw energietijdperk ligt nadruk op verlaging van het gebruik
Een bijzondere uitdaging is om de burgers van de stad bij de plannen te betrekken en ze duidelijk te maken hoe ze ervan kunnen profiteren. De partners hebben voldoende kennis om van het project een succes te maken. Ze zullen die kennis alleen wel moeten overdragen. "Zo moeten de mensen er van doordrongen worden dat we een nieuw energietijdperk tegemoet gaan, waar de nadruk ligt op het verlagen van het gebruik. Slimme meters kunnen daar goed bij helpen, alleen moeten ze er natuurlijk wel gebruik van maken", zegt Peter Molengraaf, directeur van netwerkbeheerder Liander.

Van Der Laan ziet derde Gouden Eeuw gloren
Burgemeester Van der Laan ziet in de innovatie een manier om zijn stad de infrastructuur voor een derde Gouden Eeuw te bezorgen. "Amsterdam heeft in het verleden al bewezen prima overweg te kunnen met innovatie. En bij alles geldt dat we zelf het voortouw moeten nemen en niet moeten gaan zitten wachten tot iemand anders wat gaat bedenken. Eurocommissaris Neelie Kroes heeft dat heel kernachtig verwoord, door te stellen dat 'innovatie een citizen project is'. Ik denk dat ze gelijk heeft", aldus Van der Laan.

KPN wi nieuwe diensten via glasvezel mogelijk maken
De inbreng van KPN, het aanleggen van netwerken, is essentieel om de delen van het project bij elkaar te brengen. "Gezien het succes van de eerste fase van het project hoefden we niet lang na te denken om mee te doen, toen ons dat werd gevraagd", zegt CEO Eelco Blok van het telecombedrijf. Op dit moment voorziet KPN al diverse wijken, zoals IJburg, van glasvezel. Het bedrijf wil op basis van de mogelijkheden van glasvezel nieuwe diensten mogelijk maken zoals thuiswerken, het bieden van zorg op afstand en het verbeteren van het energiebeheer in huizen en wijken.

Jaarlijks worden 5 tot 10 pilots opgezet
Amsterdam Smart City gaat de komende jaren verder om bedrijven, kennisinstellingen, overheid en bewoners in een innovatieve omgeving bij elkaar te brengen. Dat moet resulteren in een snellere komst van nieuwe producten en diensten. Hiervoor zullen per jaar zo’n 5 tot 10 pilots worden opgezet. Innovatieve bedrijven kunnen midden in de stad werken in het nieuwe verzamelgebouw, dat de naam Groene Bocht II heeft gekregen. "Aan bedrijfshuisvesting in hartje Amsterdam is vaak moeilijk te komen, maar wij hebben nog wel plek", zegt Tim Manschot, een van de initiatiefnemers van de Groene Bocht.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in