Overslaan en naar de inhoud gaan

Eigen onderzoek Kamer naar ICT bij overheid

De Tweede Kamer gaat een eigen onderzoek instellen naar ICT-projecten bij de overheid. Naast de Algemene Rekenkamer, die zich concentreert op de aansturing, en het ministerie van Binnenlandse Zaken, dat kosten op een rij tracht te krijgen, wil de Kamer inzoomen op de werkvloer om inzicht te krijgen in factoren die daar meespelen bij het misgaan van projecten.
Business
Shutterstock
Shutterstock


De vaste Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken besloot vorige week tot het parlementaire onderzoek een dag nadat ze met minister Guusje ter Horst had gesproken over grote ICT-projecten. De commissie toonde zich content over de opstelling van Ter Horst, die medio 2007, toen het thema na problemen rond de Polisadministratie op de Kameragenda omhoogschoot, de ernst van ’s rijks ICT-situatie nogal bagatelliseerde. Maar ze mocht er nu dan blijk van geven zelf de zaak ook ernstig te nemen, toch wenste de Kamer een eigen onderzoek. Ook dat is anders dan vorig jaar, toen CDA-Kamerlid Jos Hessels daarvoor alleen GroenLinks meekreeg. Op verzoek van de Kamer ging toen wel de Rekenkamer aan de slag, met als resultaat een eerste rapport in november en een tweede in de planning voor juni.
In het debat kondigden CDA, PvdA, VVD en SP hun initiatief tot het onderzoek aan en sloot D66 zich daarbij al aan. Een dag later bleek ook de rest van de Kamercommissie vóór. Omdat de Rekenkamer geen nieuw onderzoek zal doen, maar zich baseert op eerder verzameld materiaal, zullen volgens de Kamer vragen onbeantwoord blijven. Een uit de commissie gevormde werkgroep werkt nu de precieze onderzoeksvragen uit. Naast de parlementaire enquête, met een enquêtecommissie die onder ede mensen hoort, is er het parlementaire onderzoek. Dat kan met een officiële onderzoekscommissie, die van getuigen geen beëdiging verlangt, of in een lichtere variant met een werkgroep. Het wordt dus dat laatste, wat niet uitsluit dat de uitkomst, voor september gepland, aanleiding kan vormen alsnog een zwaarder onderzoeksmiddel in te zetten.
De Kamer hikt erg aan tegen de kosten die met overheids-ICT zijn gemoeid en vooral tegen de volstrekte onduidelijk over die kosten. Vorig jaar repten mediaberichten van ‘miljardenverspilling’. In haar novemberrapport relativeerde de Rekenkamer dat door op gezag van het CBS te melden dat de overheid 2,1 miljard uitgeeft (althans: in 2004 uitgaf), waarvan het Rijk 0,5 miljard. Ter Horst meende vorige week dat de Kamer ook op die lijn zat en begon haar verhaal met te zeggen blij te zijn dat ook de Kamer “de conclusie dat van een miljardenverspilling geen sprake is” omarmde. Daarop lieten Arda Gerkens (SP) en Hessels meteen weten zo ver nog niet te zijn. Temeer nu dagblad Trouw vorige week een CBS-medewerker citeerde die stelde dat genoemde cijfers alleen slaan op door de overheid zelf ontwikkelde systemen. In tweede instantie gaf Ter Horst aan dat haar de onduidelijkheid van het CBS over de betekenis van de cijfers “mateloos irriteert”. Ze zegde de Kamer toe voor de zomer met een eenduidige definitie van ICT-kosten te komen om vervolgens deze kosten op basis van die definitie op een rij te zetten.

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in