Vlaamse overheid stimuleert gebruik van ‘vrije software’ op scholen
Goedkoper
Anton Visser, directeur van de Watergraafse School Vereniging (WSV) in Amsterdam, is voorstander van een actiever stimuleringbeleid van de Nederlandse overheid zoals bij de zuiderburen. Zijn school maakt nagenoeg uitsluitend gebruik van open-sourcesoftware, maar zo zijn er maar weinig. Slechts 5 procent van de scholen is over op open source, hoewel 60 tot 70 procent denkt dat software op basis van open standaarden goed zou zijn voor de onderwijspraktijk. Visser beaamt dat. “Hoe meer je kunt besparen op licentiekosten hoe beter.” Daarnaast scheelt de oplossing die WSV koos, een Sun-server met Zodiac thin clients, heel veel beheerwerk. Zo hoeft niet steeds elke pc gepatched te worden en vindt al het onderhoud aan de applicaties op de centrale server plaats. Virussen spelen bovendien geen rol. Het netwerk is daardoor zeer stabiel. Een nadeel is dat in de clients geen USB-sticks of andere media gelezen kunnen worden maar dat verandert in de volgende release van Zodiac, weet Visser.
De schooldirecteur denkt dat de koudwatervrees om open-sourceprogramma’s toe te passen vooral draait om een gemis aan kennis. Veel ICT-coördinatoren werken thuis met een Windows-pc, dus zijn ze vertrouwd met die interfaces.
Drempel
De stichting Kennisnet Ict op school, die in Nederland namens het ministerie van Onderwijs, het project Open Source en Standaarden (OSS) uitvoert, gelooft niet in het verspreiden van cd-roms. Projectleider OSS Jeroen Meij vindt dat een cd op zichzelf een drempel vormt. Daar zou op zijn minst een boekje bij moeten waarmee de interesse wordt geprikkeld die dan gelijk met de cd kan worden gesteund.
Na de twee acties die Kennisnet Ict op school op die manier heeft georganiseerd, heeft zo’n 30 procent van de scholen een pakket aangevraagd. Hij denkt wel dat hoe meer energie de overheid erin steekt hoe groter het effect. Visser verwacht ook dat een cd alleen niet voldoende is. “Daar wordt hooguit wat mee geëxperimenteerd, maar daarmee schakel je niet over naar een Linux-gebaseerd netwerk.”