Overslaan en naar de inhoud gaan

Voor alle partijen staat veel op het spel in uitspraak over zaak EU-Microsoft

Het Hof van Eerste Aanleg in Luxemburg geeft zijn oordeel over het beroep dat Microsoft heeft aangetekend, nadat het bedrijf in maart 2004 door de Europese Commissie was veroordeeld wegens anticoncurrerend gedrag. Microsoft kreeg toen onder meer een boete van 497 miljoen euro opgelegd.
De uitspraak kan verregaande consequenties hebben. Voor Microsoft staat de vrijheid van handelen bij de ontwikkeling en verkoop van producten op het spel.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Voor de Europese Commissie is haar speelruimte om technologiebedrijven te reguleren in het geding. De uitspraak kan consequenties hebben voor soortgelijke onderzoeken naar Intel, Qualcomm en Rambus.Tom Brookes, woordvoerder van Microsoft in Brussel over deze zaak, benadrukt dat het om twee in technisch en juridisch opzicht heel verschillende zaken gaat. Enerzijds is er het geschil over communicatieprotocollen van Windows-serversoftware. Anderzijds draait het om de als ongewenst geziene integratie van Windows Media Player in het besturingssysteem Windows, die aanvankelijk door de Europese Commissie is aangezwengeld en naderhand door Real Networks is opgepakt.
Het standpunt van Microsoft komt erop neer dat de tijden sinds 1998 sterk zijn veranderd. IT-bedrijven, Microsoft inbegrepen, kunnen er niet meer omheen producten te leveren die niet ‘interoperabel’ zijn met producten van derden. Dat is echter iets anders dan de onderliggende technologie, die veelal door patenten en bedrijfsgeheimen is beschermd, zomaar aan concurrenten beschikbaar te stellen.
Microsoft vindt dat het, ondanks het aangetekende beroep, inmiddels aan alle opdrachten van de Europese Commissie heeft voldaan. Het bedrijf heeft, na veel touwtrekken met de toezichthouder in Brussel, in totaal 8500 pagina’s aan documentatie over zijn communicatieprotocollen opgesteld. De toezichthouder heeft echter bedenkingen over de vorm waarin de documentatie is gegoten en de prijs die Microsoft ervoor vraagt.
Wat de mediaspeler betreft, heeft Microsoft medio 2005 een ‘uitgeklede’ N-versie van Windows XP Home en Professional uitgebracht zonder Windows Media Player. Microsoft heeft er overigens regelmatig op gewezen dat deze versie nauwelijks wordt verkocht. Ook beklaagt Microsoft zich erover dat “vrijwel ieder concurrerend product”, zoals Mac OS en Linux, wel deze functionaliteit mag bieden.
Brookes waagt zich niet aan voorspellingen over de uitspraak. “Het zou dwaas zijn ernaar te gissen. Duidelijk is wel dat het om zeer complexe zaken gaat. Niet te ontkennen valt dat Microsoft een bijzondere positie in de markt heeft. Helderheid over de verplichtingen die dat met zich meebrengt, is belangrijk. Maar we geloven niet dat Microsoft de wet heeft overtreden.”

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in