Alle gemeenten aangesloten bij Burgernet
Landelijk dekkend
Daarmee is Burgernet een landelijk dekkend netwerk, waarbij zo'n 1,6 miljoen mensen zijn aangesloten. Meldingen van de politie ontvangen zij al lang niet meer alleen gesproken op de thuistelefoon. Vanuit de meldkamer worden ook sms-berichten naar mobiele telefoons verstuurd en wie een smartphone heeft, kan via een speciale Burgernet-applicatie berichten ontvangen op de plek waar hij zich bevindt. Ook via social media worden berichten verspreid.
Burgermail
Recent is ook Burgernetmail ingevoerd, waarbij politie en gemeenten niet-urgente berichten versturen. "Bijvoorbeeld om mensen te waarschuwen over een inbraakgolf in hun buurt", zegt Bert Edel, Burgernetmanager bij politie-eenheid Noord-Nederland. "Via de mail vertellen we niet alleen dat er is ingebroken, maar ook hoe dat gebeurt en hoe mensen kunnen voorkomen ook slachtoffer te worden."
8200 spoedberichten
Maar Burgernet blijft toch vooral een middel om snel mensen te betrekken bij opsporing. Bijna 8200 spoedberichten werden er vorig jaar verstuurd, zo'n 400 meer dan een jaar eerder. In 750 gevallen kon de politie dankzij de inzet van Burgernet direct succes boeken, 3800 keer leidde informatie in een later stadium tot resultaat. Ruim de helft van de zogenoemde tijdkritische Burgernetberichten (4349) had betrekking op vermissingen. Over straatroven, overvallen, woninginbraken en winkeldiefstallen werden elk ruim 400 berichten verspreid.
Bron: Binnenlands Bestuur / Eric de Kluis
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee