Overslaan en naar de inhoud gaan

Android-updates niet verplicht voor Samsung

De Consumentenbond heeft zijn rechtszaak tegen smartphonemaker Samsung over support voor Android-toestellen verloren. De rechter in Den Haag heeft de eis afgewezen dat Samsung verplicht zou moeten worden om zijn Android-toestellen beter en langer te ondersteunen. Samsung is blij met de uitspraak. De Consumentenbond noemt het: "Ronduit teleurstellend."
Samsung Galaxy S5
© Samsung
Samsung

De Consumentenbond eiste dat Samsung sneller en vaker updates voor Android moest doorgeven aan gebruikers. Ook moest Samsung die smartphones langer van updates voorzien. In de praktijk krijgen veel smartphones na enkele jaren al geen updates meer, wat ook securitypatches omvat. De teller hiervoor begint te lopen bij het debuut van toestellen, waardoor er bij aanschaf al veel minder supporttijd 'over' kan zijn. De Consumentenbond wilde Samsung er via de rechter toe verplichten updates tot twee jaar na aankoop aan te bieden.

De rechter wijst de eisen van de Consumentenbond nu af. "Volgens de rechter hebben we onvoldoende aangetoond dat er beveiligingsrisico's zijn en dat Samsung daar niet genoeg aan doet", vertelt woordvoerder Gerard Spierenburg aan AG Connect. Hierbij is de bond ook niet ontvankelijk verklaard, omdat "we onvoldoende rekening houden met toekomstige ontwikkelingen". Dat zou dan slaan op veranderingen in bijvoorbeeld Android, maar kan natuurlijk net zo goed slaan op veranderingen in de onveiligheid van ongepatchte smartphones.

Nu beter informeren

Wel is het zo dat Samsung gebruikers tegenwoordig beter informeert over zijn updatebeleid, wat volgens de rechtbank voldoende is. Spierenburg merkt op dat deze verandering is doorgevoerd onder druk van de nu verloren rechtszaak. "We hebben wel wat bereikt." Toch is de Consumentenbond teleurgesteld over het verlies. De woordvoerder wijst erop dat Android-maker Google al informatie verstrekt over kwetsbaarheden in Android en de ernst daarvan. Het leek de Consumentenbond niet nodig om dat zelf ook aan te tonen.

Advocaat Christiaan Alberdingk Thijm, die deze zaak van de Consumentenbond heeft gevoerd, verklaart dat de rechtbank wil dat de bond voor álle Samsung-toestellen in álle situaties bewijst dat er veiligheidsrisico’s zijn wanneer Samsung consumenten geen update geeft, terwijl die wel al beschikbaar is via Google. "Dat is ondoenlijk. Bovendien is het onnodig." Hierbij verwijst Thijm in het persbericht van de Consumentenbond naar Google's classificatie en duiding van ontdekte - en gedichte dan wel te dichten - lekken.

'Verschuilen achter veelvoud'

"Eén van die risico’s die Google aangeeft, is het overnemen van een telefoon op afstand door kwaadwillenden. Google levert een veiligheidspatch om het lek te dichten, maar Samsung bepaalt vervolgens welke modellen die patch ook daadwerkelijk krijgen." Woordvoerder Spierenburg vertelt nog aan AG Connect dat Samsung met de uitspraak van de rechter "nu de vrijheid krijgt om zich te verschuilen achter de veelvoud aan toestellen [die het voert - red.]". Dit vanwege technische redenen zoals het testen van Android-patches in combinatie met de eigen interfaceschil die Samsung voert. Maar mogelijk ook vanwege economische redenen, bijvoorbeeld voor een toestel dat niet goed verkoopt, legt Spierenburg uit.

Veilig persoonlijk maar ook zakelijk gebruik van Android-smartphones blijft hiermee dus gebonden aan de bereidheid van toestelfabrikanten om patches door te geven aan hun klanten. Daarbij speelt de snelheid van update-release een rol, maar ook de frequentie en looptijd daarvan. Deze supportkwestie staat nog naast het wel of niet aanreiken door smartphonemakers van nieuwe Android-versies. Het upgraden van toestellen is vaak ook niet gegarandeerd, wat persoonlijke maar ook zakelijke aanschaf kan kleuren.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in