BlackBerry: 40% meer aanvallen op overheid en publieke sector
Volgens Ismael Valenzuela, vicepresident van Threat Research and Intelligence bij BlackBerry, zijn overheden en publieke diensten als het openbaar vervoer en scholen een interessant doelwit voor cybercriminelen, omdat ze vaak slecht beveiligd zijn. "Met beperkte middelen en niet toereikende cyberbeveiligingsprogramma's hebben deze organisaties moeite om zich te verdedigen tegen de tweeledige dreigingen van cybercriminelen. Om de vitale diensten van deze organisaties en daarbij ook de basis waarop onze samenleving steunt te beschermen, is het van groot belang dat ze hun beveiligingsstrategieën goed inrichten én versterken."
Met name overheidsorganisaties in Noord-Amerika, Australië, Noord-Korea en Japan worden veel aangevallen, concludeert BlackBerry in zijn rapport. Verder ziet de organisatie dat overheden vooral worden aangevallen met malware als Emotet, RedLine en RaccoonStealer. Hoe vaak Nederlandse overheden aangevallen werden de afgelopen maanden, deelt BlackBerry niet.
Toch staat de overheidssector slechts op de derde plaats van sectoren waarin BlackBerry de meeste aanvallen tegenhield. Bovenaan staat de financiële sector, gevolgd door de gezondheidszorg en kritieke infrastructuur. De zorgsector is aantrekkelijk voor ransomware-groeperingen, omdat hun diensten niet lang offline kunnen blijven. Daardoor is de sector sneller geneigd om het losgeld te betalen. De financiële sector is vaak doelwit omdat financiële data op het dark web verkocht kunnen worden, criminelen rekenen op een hoge beloning of omdat er veel destructieve impact gemaakt kan worden.
Meer aanvallen per minuut
BlackBerry ziet daarnaast dat het aantal aanvallen per minuut toeneemt. Tussen maart en mei zetten cybercriminelen gemiddeld 1,7 nieuwe malware-samples per minuut in, een stijging van 13% ten opzichte van een kwartaal eerder. Volgens het bedrijf laat dit zien dat cybercriminelen vaker een divers scala aan tools gebruiken, om zo verdedigingsmaatregelen te omzeilen.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee