Overslaan en naar de inhoud gaan

'China verdacht van cyberaanvallen op leveranciers Airbus'

Leveranciers van de Europese luchtvaartgigant Airbus zijn getroffen door een serie cyberaanvallen. De daders waren op zoek naar geheime technische informatie, zeggen twee bronnen rond het onderzoek tegen persbureau AFP. Zij vermoeden dat er een band bestaat met China. Eerder dit jaar heeft Airbus al datadiefstal bij zichzelf bekend gemaakt. Ook daarvan rust de verdenking op China.
Airbus British Airways
© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com
CC BY-SA 2.0 - Flickr.com

Airbus heeft dit jaar grote deals gesloten voor de Chinese markt en voorziet groeikansen voor de lange termijn in het grote Aziatische land. Eerder deze maand is de strategische samenwerking versterkt en begin dit jaar heeft de Europese vliegtuigbouwer al een miljardendeal gesloten. Daarbij zijn 290 stuks van het A320-toestel besteld en 10 exemplaren van het A350-model. Airbus heeft daarmee zijn Amerikaanse concurrent Boeing de loef afgestoken. De A320 is de voornaamste concurrent van Boeings 737, waarvan de nieuwste MAX 8-uitvoering nog altijd wereldwijd aan de grond staat door twee fatale crashes met dat type.

Hardnekkige, gerichte cyberspionage

Ondertussen zouden er de afgelopen twaalf maanden sprake zijn geweest van vier grote cyberaanvallen. De uitvoerders daarvan hadden het naar verluidt voorzien op verschillende toeleveranciers van technologie aan Airbus. Het gaat om het Britse Rolls-Royce, de Franse onderneming Expleo en twee Franse bedrijven waarvan de namen niet worden genoemd.

Airbus en Rolls-Royce hebben nog niet gereageerd. Expleo kon de cyberaanval "bevestigen noch ontkennen". De aanval op dat bedrijf zou eind vorig jaar aan het licht zijn gekomen, maar volgens één van de AFP-bronnen waren hackers al veel eerder doorgedrongen in de systemen van die Franse onderneming. Daarbij zou het doel de VPN-verbinding zijn waarmee de toeleverancier toegang heeft tot systemen bij Airbus.

Er zouden onder meer documenten zijn gestolen die betrekking hebben op certificering van bepaalde vliegtuigonderdelen. Daarnaast zou er data zijn buitgemaakt over de motoren van het militaire transportvliegtuig A400M. Verder zouden de hackers interesse hebben gehad in de aandrijving en systemen van Airbus' passagierstoestel A350. AFP merkt nog op dat China een eigen mid-range vliegtuig maakt, maar dat staatsbedrijf Comac daarbij moeite heeft om het C919-toestel gecertificeerd te krijgen.

Via zwakkere schakels

Geen van de bronnen van het Franse persbureau kon met zekerheid zeggen wie achter de cyberaanvallen zit. Het vermoeden bestaat dat Chinese hackers verantwoordelijk zijn. Zij zijn al vaker in verband gebracht met bedrijfsspionage en zouden ook een duidelijk motief hebben. Airbus beschikt over geavanceerde technische informatie, maar die wordt volgens kenners goed afgeschermd. Daarom zouden hackers via een omweg proberen om toegang te krijgen tot dergelijke gegevens. "Grote bedrijven zijn erg goed beveiligd", zegt een veiligheidsexpert. "Kleinere ondernemingen zijn een makkelijker doelwit."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in