Cyber Security Raad pleit voor meer IT-beveiligers
In dat kader adviseert de raad bijvoorbeeld over belangrijke thema’s die thuishoren in de Nationale Cyber Security Strategie.
In de raad hebben onder andere KPN-topman Eelco Blok (voor werkgeversorganisatie VNO-NCW), HP’s Bart Hogendoorn (namens Nederland ICT), nationaal coördinator beveiliging en terrorismebestrijding Dick Schoof, Tineke Netelenbos voor ECP en hoogleraar computerbeveiliging Bart Jacobs van de Radboud Universiteit zitting, naast nog dertien raadsleden uit bedrijfsleven, de publieke sector en de wetenschappelijke wereld.
Ongevraagd advies
De aanleiding voor het – ongevraagde – Advies inzake cybersecurity was tweeledig. Ten eerste de berichten over incidenten bij overheden en bedrijven op het vlak van cybersecurity. En ten tweede de uitkomsten van een peiling door een werkgroep van de raad onder leiding van Tineke Netelenbos en onderzoek van het WODC, waaruit blijkt dat berichten over een dreigend tekort aan cybersecurityspecialisten niet uit de lucht gegrepen zijn: Nederland krijgt – als geen maatregelen worden genomen – op afzienbare termijn te maken met kwalitatieve en kwantitatieve tekorten aan specialisten IT-beveiliging. Wanneer we die ontwikkeling niet weten te keren, komen onze maatschappij en onze welvaart in het geding, constateert de raad. De Nederlandse ambitie om een digitale kenniseconomie te zijn, verhoogt de kwetsbaarheid voor bedrijfsspionage, diefstal van privacygevoelige gegevens, identiteitsfraude, productieverstoringen of ook imagoschade. Dat dwingt tot investeringen in cybersecurity, en ook tot het zorgen voor voldoende aanbod van gekwalificeerde professionals. Dat laatste staat centraal in dit advies.
Betere afstemming ondrewijs - bedrijfsleven
Om op afzienbare termijn een groter en vooral ook beter aanbod in cybersecurityspecialisten te creëren, moet er volgens de raad meer transparantie komen in opleidings- en aansluitende loopbaanmogelijkheden. ‘Er is veel aanbod van opleidingen, maar studenten weten vaak niet welke studie hen specifiek voorbereid op de functies die aangeboden worden. En soms is die opleiding er (nog) niet’, constateert de raad. Bedrijven en beroepsopleidingen zouden nauwer moeten samenwerken bij het vaststellen van de behoeftes op dit terrein en het ontwikkelen van daarop afgestemde leergangen.
Digitaal vaardigheidsbewijs voor jongeren
Het tweede advies richt zich meer op de langere termijn. In basis- en voortgezet onderwijs moet volgens de raad meer aandacht komen voor cybersecurity-vraagstukken, en de sociale, juridische en morele aspecten daarvan. Het kweken van begrip voor deze onderwerpen zou, samen met het leren verantwoord omgaan met ICT, digitale media en (persoonlijke) digitale informatie, moeten resulteren in een digitaal vaardigheidsbewijs voor jongeren.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee