Cybersecurity: geen kansen weggeven
Saillant waren natuurlijk de nieuwsmeldingen over het hacken van politieke partijen in de VS, midden in een verkiezingstijd die toch al een historisch verloop lijkt te hebben.
Waarbij een van de kandidaten al veel langer onder vuur ligt vanwege haar nogal onveilige gebruik van privé-email voor overheidszaken. Over de herkomst van de hacks wordt – uiteraard – getwist, hoewel er enthousiast gewezen wordt naar de al net zo enthousiast ontkennende Russen. Maar duidelijk is dat Amerikaanse politici maar beter niet al te lichtzinnig met hun digitale veiligheid om kunnen gaan.
Adviesrapport PostNL-ceo Herna Verhagen: forse investeringen nodig
Dichter bij huis ‘zag’ ik de verschijning van “Nederland digitaal droge voeten. De economische en maatschappelijke noodzaak van meer cybersecurity”, het adviesrapport dat onder auspiciën van PostNL-ceo Herna Verhagen tot stand kwam. Op 6 oktober overhandigde zij het aan minister-president Mark Rutte en VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer. Een zeer relevant stuk met concrete aanbevelingen voor zowel de overheid, het bedrijfsleven als de mensen thuis. Het maakt opnieuw duidelijk dat Cybersecurity essentieel is voor onze economie en maatschappij, en dat de toenemende risico's om forse investeringen vragen. Het is naar mijn mening ontzettend belangrijk dat Verhagen met dit advies komt. Het laat zien dat we – met elkaar – hard moeten werken om onze bedrijven en samenleving beter te beschermen tegen cyberincidenten.
Alert Online: dreigingen nemen toe
Het moment van publiceren van het rapport-Verhagen was ook niet toevallig gekozen. Het viel precies in de periode van Alert Online, de tweewekelijkse campagne waarin overheid, bedrijfsleven en wetenschap aandacht vragen voor cybersecurity en cybersecure gedrag. Op 14 oktober werd de campagne van 2016 afgesloten met het Cyber Security Research Event, georganiseerd door onderzoek platform dcypher.nl. De hoge opkomst daar maakt nog eens duidelijk dat cyber security een onderwerp van belang is. Ook het recent gepresenteerde Cybersecuritybeeld Nederland toonde helder aan dat de dreigingen toenemen en dat alertheid alleszins geboden is.
Nu in actie komen!
Nu heb ik al sinds lange tijd door dat cybercrime een groeiend fenomeen is, dat bijna inherent verbonden is aan de digitale transformatie waarvan we onderdeel uitmaken. Ik ‘zie’ de dreiging dagelijks in onze praktijk en ben als vanzelf gespitst op alle nieuws dat erover door de ether gaat. Ik constateer ook met grote instemming dat er steeds meer aandacht besteed wordt aan dit onderwerp. Maar ik constateer tegelijk dat we er met aandacht alleen niet komen. We zullen daadwerkelijk in actie moeten komen! We staan nog maar aan het begin van een steeds verdergaande digitalisering. Nederland heeft in de afgelopen jaren goede stappen gezet, maar het is hard nodig om door te pakken. Anders worden we ingehaald – ingehaald door de criminelen en door andere landen. Kijkend naar de gebieden waarop actie nodig is, wil ik hier inzoomen op twee punten.
MKB beter beschermen: Digital Trust Center
Eerste punt is de noodzaak om het MKB beter te beschermen tegen cybercrime. Het MKB is de banenmotor van onze economie, en cybercrime heeft een steeds grotere economische impact op MKB-bedrijven. Aan de ene kant is er het gevaar beroofd te worden van bedrijfsgevoelige informatie of klantgegevens, aan de andere kant worden bedrijven al maar vaker gegijzeld door ‘ransomware’. Incidenten kosten ondernemers veel geld en belemmeren het succes van hun bedrijven. Voor velen, en dan met name het MKB, is deze problematiek nog een ver-van-mijn-bed-show. Zij ‘hebben het nog niet door’. Tot ze zelf slachtoffer worden, dan zien ze de omvang van het probleem pas. Dat moet anders en dat kan anders. Op nationaal niveau moeten visie, beleid en investeringen gericht zijn op het behouden van onze koppositie als digitale en concurrerende economie. En daarbij vraagt het MKB specifieke aandacht. In dat kader wijs ik als bestuurslid van Nederland ICT graag op het Manifest van Nederland ICT. Daarin wordt gepleit voor het oprichten van een Digital Trust Center voor het MKB. Dit moet het MKB advies geven op het gebied van cybersecurity en privacy. Op die manier versterken we de digitale economie en bevorderen we het ‘level playing field’. Uiteraard in een publiek-private samenwerking, want alleen dán kun je cybercrime oplossen.
Kans voor de Nederlandse economie
Het tweede punt dat ik wil benadrukken, is de behoefte aan innovatieve oplossingen om de uitdagingen het hoofd te bieden. Security is namelijk ook een kans voor de Nederlandse economie. De sterke Nederlandse ICT-sector kan nationaal en internationaal hoog scoren met het bieden van innovatieve security-oplossingen. Het Cybersecurity-speelveld in Nederland biedt daarvoor een vruchtbare voedingsbodem, zo bleek weer tijdens het genoemde Cyber Security Research Event. De aangekondigde nieuwe subsidies die de overheid gaat verstrekken voor onderzoek en innovatie zijn een goede en welkome stimulans. Daarbij is mijn oproep wel om de lat hoog te leggen. We hebben in Nederland immers de juiste industriële ingrediënten, en opleidingen, onderzoekers en overheid maken het mogelijk werkelijk onderscheidende oplossingen te ontwikkelen. Kijk naar Nederlands bedrijven als EclecticIQ en RedSocks. Typisch voorbeelden van ondernemingen die met groot succes innovatieve oplossingen bieden.
Scherp in de wedstrijd staan
“Je gaat het pas zien, als je het doorhebt,” citeerde ik onze voetbalgrootmeester. Alle aandacht die Cybersecurity de afgelopen periode kreeg, maakt hopelijk dat het tot iedereen in de Nederlandse samenleving – van overheid tot bedrijfsleven én de gewone burger – doordringt dat cybercriminelen hun ‘vak’ benaderen als topsport. Als iedereen dat doorheeft, kan het niet anders of ook het besef komt dat je daarop alleen maar kunt reageren door net zo scherp in de wedstrijd te staan. Geen kansen weggeven, maar ze zelf creëren – dat zou ons gemeenschappelijke doel moeten zijn.
Ik wens u een prettige wedstrijd!
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee