Overslaan en naar de inhoud gaan

D66: 50 miljard van EU in tech

De EU moet in de komende begrotingsperiode 50 miljard investeren in digitale technologie. Dat schrijft D66-Kamelid Kees Verhoeven in de vandaag gepubliceerde Europese Techvisie van de partij.

Volgens het plan van Verhoeven, de Europese Techvisie (pdf), moet de EU investeren om niet achter te blijven bij de rest van de wereld. Europa moet zich naar zijn mening klaarmaken voor de “digitale wapenwedloop” die volgens hem nu plaatsvindt.

'Weggedrukt door China en VS'

“We worden weggedrukt door landen zoals China en de Verenigde Staten. Daarmee kan welvaart, invloed en veiligheid uit onze handen glippen. Dat zou rampzalig zijn voor Nederland, voor alle Europese landen en voor de stabiliteit in de wereld. Het is zaak dat de Europese Unie de dreiging serieus neemt en alle naïviteit en afwachtendheid van zich afschudt.”

Europese Techstrategie

Europa doet er volgens Verhoeven en zijn partij goed aan een gezamenlijke Europese techstrategie vorm te geven, waarbij flink wordt geïnvesteerd in “digitale technologieën, zoals kunstmatige intelligentie, quantumcomputing, cybersecurity, ruimtevaar en digitale infrastructuur”. Een nieuwe Europese Commissaris voor Technologie zou degene moeten zijn die dit stevige industriebeleid moet vormgeven. Ook moet er in Eindhoven een onderzoeksinstituut voor kunstmatige intelligentie komen, vindt D66.

Afhankelijkheid

Europa heeft de race om de grootste internetbedrijven al verloren, aldus de D66'er. Een te grote afhankelijkheid van China en VS op het gebied van 5G of data-opslag kan Europa zich niet veroorloven, vindt hij. Afhankelijkheid van producten of diensten uit deze landen maken EU-lidstaten ook kwetsbaar voor cyberaanvallen en spionage. In enkele landen is al grote twijfel over implementatie van het Chinese Huawei in de kern van het 5G-netwerk, uit angst voor spionage. Ook de Tweede Kamer buigt zich momenteel over deze afweging.

Marktregels

De Europese marktregels moeten worden ook aangepast, vindt het Kamerlid, vanwege "de uit de hand gelopen marktmacht van de techreuzen Google, Facebook, Amazon en Apple". Verder moet het makkelijker worden bedrijven te beschermen tegen ongewenste overnames door Chinese staatsbedrijven.

De belangrijkste voorstellen uit het plan:

  1. In de Europese meerjarenbegroting (2021-2027) 50 miljard extra investeren in KI, quantumcomputing, cybersecurity, ruimtevaart en de digitale infrastructuur.
  2. Een Europese techcommissaris die verantwoordelijk is voor een integrale Europese techstrategie waarmee de EU en gezamenlijke vuist maakt tegen China en de VS.
  3. Een KI-onderzoeksinstituut in Eindhoven.
  4. Europees industriebeleid en marktregels die erop gericht zijn Europese kampioenen te bouwen en te behouden: vervolmaken van de digital single market, aanpassing van mededingingsregels, extra bescherming tegen ongewenste overnames en voldoende tegenwicht bieden aan Chinese en Amerikaanse toetredingsbarrières door zelf ook eisen te stellen.
  5. Een gezamenlijke Europese aanpak voor buitenlandse leveranciers aan de vitale infrastructuur: een gezamenlijke Europese risico-afweging, gezamenlijke veiligheidseisen en een controlesysteem op basis van testcentra om software en hardware te screenen.
  6. Een Europees startup-visum.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in