Overslaan en naar de inhoud gaan

Okta over datalek: ontstaan door medewerker die met privé Google-account inlogde

Het recente datalek waarmee hackers de supportsystemen van authenticatieplatform Okta konden binnenkomen en data van 134 Okta-klanten konden stelen, wordt nu geduid door de gehackte IT-leverancier. Het bedrijf wijst naar een medewerker die op zijn werk inlogde met zijn persoonlijke Google-account.

Dat heeft Okta nu bekend gemaakt. De medewerker had zijn inloggegevens voor het supportsysteem van de IT-firma opgeslagen in zijn privé Google-account, dat uiteindelijk werd gehackt. Okta benadrukt dat het maatregelen heeft getroffen waardoor zijn medewerkers inmiddels niet meer kunnen inloggen op Google Chrome met hun privé Google-accounts.

Authenticatie voor systemen en apps

Okta is een authenticatieplatform dat wereldwijd door duizenden bedrijven gebruikt wordt om hun medewerkers toegang te geven tot systemen en apps. Hackers hebben vanaf eind september drie weken lang toegang gehad tot de supportsystemen van Okta. Daarbij hebben ze klantgegevens gestolen van – voor zover nu bekend – 134 klanten. Bij vijf klanten hebben de hackers ook kunnen inloggen.

De aanvallers waren al eerder met een gestolen authenticatietoken binnengedrongen in het supportmanagementsysteem van Okta zelf. Met de inloggegevens van de hierboven genoemde medewerker konden ze vervolgens toegang krijgen tot klantensessies van de supportafdeling.

Klanten van 1Password, Cloudflare, BeyondTrust

De sessietokens en klantgegevens die ze hierbij buit maakten, gebruikten ze om toegang te krijgen tot de systemen van 5 klanten. Dat ging onder meer om 1Password, Cloudflare en BeyondTrust. Die techbedrijven merkten verdachte activiteiten op en wisten de aanvallers buiten te houden. Pas twee weken nadat de eerste klanten de aanvallen bekend maakten, meldde Okta dat het inderdaad was aangevallen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in