Overslaan en naar de inhoud gaan

Dit waren de 5 populairste verhalen in Q2

De noodzaak om hardware te vernietigen na een reis, en de gebrekkige IT van de Belastingdienst die belangrijke overheidsplannen blokkeert. Het is een greep uit de onderwerpen die vele duizenden lezers van AG Connect in Q2 tot zich namen op onze website. Een overzicht van de meest gelezen verhalen in het tweede kwartaal van dit kalenderjaar.
© Unsplash
Unsplash

Toegegeven, alles rondom de Windows 10-updates haalde een hoog lezersbereik. Vandaar dat AG Connect hier een apart overzicht aan heeft gewijd. Welke berichten vielen hiernaast nog meer op dit kwartaal? Een overzicht:

1: Vernietig hardware na reis

Het deed nogal wat stof opwaaien: ons artikel over de noodzaak om je smartphone of laptop te vernietigen na een reis naar bepaalde landen. Het ging om landen die in de ogen van de Nederlandse overheid niet geheel vertrouwenswaardig zijn, zoals Rusland, China, Iran en Turkije. Het advies kwam overigens niet van AG Connect zelf, maar werd opgetekend uit de mond van Ralph Moonen, technisch directeur van Secura.

Aanleiding was het advies van het ministerie van Buitenlandse Zaken om geen vertrouwelijke bedrijfsinformatie op laptops en smartphones mee te nemen naar landen als China, Rusland, Iran en Turkije. Met zulke voorzorg ben je er echter nog niet. Volgens Moonen is het net zo belangrijk bij terugkomst maatregelen te nemen, omdat "je nooit weet wat er diep in het BIOS is geïnstalleerd".

2: Schuldvraag bij Autopilot-ongeluk

Er is in 2018 veel ontwikkeling rondom de Autopilot-functie van Tesla. Deze functie van de toonaangevende elektrische autofabrikant brengt zelfrijdende auto's een stap dichterbij, maar zorgt ook vooral voor verwarring. Want is deze functie nu daadwerkelijk een 'automatische piloot' zoals we die kennen uit de luchtvaart; een functie de besturing volledig kan en mag overnemen? De naam doet dit in ieder geval wel vermoeden.

Tesla zelf vindt van niet en volgens het bedrijf is, zoals ook in de zaak van een dodelijk ongeluk als verklaring wordt gegeven, de functie niet bedoeld voor volledig autonome besturing van de auto. Tesla vertraagde uiteindelijk in oktober de introductie van een nieuwe versie van de Autopilot-software, vanwege de moeilijkheden die het bedrijf ondervindt met de technologie. Tesla-topman Elon Musk noemde het vinden van algemene oplossing voor autonoom rijden "extreem moeilijk".

3: IoT-securitygebrek in zonnepaneel

De beveiliging van IoT-toepassingen staat eigenlijk dit gehele kalenderjaar wel op diverse agenda's in de IT-wereld, maar één verhaal wat er in Q2 op dit front bovenuit stak voor onze lezers, was de Tele2-belhack via een zonnepaneel. Het lijkt wel een scenario 'uit de film': een slachtoffer ontvangt een torenhoge telefoonrekening op het vakantieadres, die mogelijk veroorzaakt is door een hack via de omvormer met WiFi-verbinging in zijn zonnepaneel.

De Tele2-woordvoerder spreekt tegenover het AD eerst van “een onvoldoende beveiligd zonnepaneel” als mogelijke ingang voor de digitale inbrekers, om dit vervolgens weer tegen te spreken en later de uitlating alsnog te bevestigen maar niet meer te ondersteunen. Dit alles zou dan wel inhouden dat de hack lokaal is geïnitieerd; binnen bereik van de WiFi-module van het zonnepaneel.

4: 'Leuker kunnen we het niet maken'

De Belastingdienst of beter: overheids-IT, is a gift that keeps on giving. Het ene lijk is nog niet uit de kast, of het andere levenloze lichaam valt voor de voeten in 2018. De IT-gerelateerde problemen bij de Belastingdienst stapelden zich dit kalenderjaar op en men kon geen goed meer doen bij de instantie. De Belastingdienst haalde dan ook menig headline op onze website, maar de rel rond het regeerakkoord spande in Q2 de kroon.

Zo kon de invoering of aanpassing van energiebelasting, de verhuurdersheffing, de autobelasting bpm en de schenk- en erfbelasting (allemaal opgenomen in het regeerakkoord) mogelijk niet eens doorgaan, door de gebrekkige IT-voorzieningen bij de Belastingdienst. En daarmee was de organisatie pas op de helft van het kalenderjaar...

5: Smartphone gehackt of niet?

Zakelijk gebruikte smartphones zijn een steeds geliefder doelwit voor cybercriminelen, zo blijkt uit onderzoek. Nokia meldde onlangs nog dat het aantal telefoons dat is besmet met malware in de eerste helft van dit jaar bijna is verdubbeld tot 1 op de 120 smartphones. Dat ze besmet zijn, is echter vaak niet duidelijk merkbaar, maar er zijn zeker signalen waarmee bijvoorbeeld een mogelijke malware-infectie kan worden opgemerkt.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in