Overslaan en naar de inhoud gaan

Duitse en Nederlandse olieterminals slachtoffer van cyberaanval

Cybercriminelen lijken hun pijlen te richten op de olieindustrie. De Duitse oliegiganten Oiltanking Group en Mabanaft zijn het slachtoffer geworden van een cyberaanval. Beide bedrijven hebben daardoor slechts beperkte capaciteit wat betreft leveringen in Duitsland. Ook in Nederland zouden olieterminals getroffen zijn door een grote cyberaanval.
© Shutterstock
Shutterstock

Zeventien opslagplaatsen in Nederland, België en Duitsland zouden getroffen zijn door een grote cyberaanval, meldt het AD op basis van informatie van beurswebsite Marketscreener. Of het allemaal om dezelfde aanval gaat, is onbekend. In Nederland en België zijn zes opslagplaatsen van Sea Tank, Oiltanking en Evos getroffen, aldus de beurswebsite. Evos zegt tegenover het AD dat de problemen zich alleen in Terneuzen voordoen. Daar heeft de uitvoering enige vertraging. De andere terminals in Nederland zijn gewoon in bedrijf.

Oiltanking heeft spreekt in een gezamenlijke verklaring met Mabanaft alleen over problemen in Duitsland. In die verklaring zeggen de bedrijven dat de aanval op 29 januari ontdekt is. Binnen Duitsland is de capaciteit van de beide bedrijven nu beperkt door de aanval. Daarom hebben zij een 'force majeur' verklaard voor de binnenlandse activiteiten. De wereldwijde activiteiten van de Oiltanking Group gaan gewoon door.

Hard werken aan herstel

Oiltanking en Mabanaft vermelden niet om wat voor aanval het precies gaat. Wel zeggen de twee bedrijven dat ze direct stappen hebben ondernomen om de beveiliging van hun systemen en processen te verbeteren. Ook is een onderzoek gestart naar de aanval, waarbij de hulp van externe specialisten is aangetrokken. "Alle terminals blijven veilig doorwerken", stellen ze nog gerust.

Ondertussen wordt hard gewerkt aan het herstellen van alle operaties, zodat de terminals weer naar behoren gaan werken. De federale Duitse cybersecurity-autoriteit, de BSI, biedt ook hulp in de vorm van expertise, zo zegt de organisatie tegenover Reuters. "Ik beschouw dit incident als serieus, maar niet ernstig", verklaart BSI-president Arne Schönbohm. "De bedrijven produceren 1,6 miljoen liter aan brandstof per jaar. Dit raakt 233 tankstations in Noord-Duitsland. Waarschijnlijk is het nog in cash te betalen."

Gevolgen voor tankstations

Duitse tankstations hebben nu echter last van de aanval op de oliebedrijven. Zij moeten nu over naar andere leveranciers om genoeg brandstofvoorraad te behouden. Onder meer Shell zegt dat het tijdelijk is overgestapt op andere leveranciers. En ook Aral, dat met 2.300 tankstations het grootste netwerk van tankstations in Duitsland heeft, bevoorraadt zijn locaties vanaf andere bronnen. Daardoor is er voor nu wel voldoende voorraad beschikbaar. De vraag is hoe lang dat nog zo blijft.

Update 10:51: Het AD meldt dat ook Nederlandse oliebedrijven getroffen zijn door een cyberaanval. Het bericht is daarop aangepast. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in