Een op vijf gemeenten archiveert website niet
Opgegeven redenen gemeenten
Van de 390 onderzochte gemeentes hebben 232 gemeenten duidelijk op hun website staan hoe en bij welke externe partij zij de website archiveren. Paapst vroeg de overgebleven 158 om informatie over hun beleid. Zo zijn er 10 gemeenten die de komende jaren gaan herindelen en daarom archivering van websites nog even voor zich uitschuiven. "Hoewel dat bedrijfseconomisch misschien logisch lijkt, is het voor de bewijsrechtelijke en verantwoordingsfunctie van een archief natuurlijk niet goed. Als rechtzoekende burger kun je achteraf bijna nooit meer aantonen dat een bepaalde toezegging echt in het verleden op de website heeft gestaan", becommentarieert Paapst daarover.
Niet op de hoogte
Paapst trof daarnaast twaalf gemeenten die aangaven het archiveren van een website te duur te vinden. Veertien gemeenten gaven aan niet op de hoogte te zijn van de verplichting tot archiveren van informatie op de website. Dan was er nog een groep van 28 gemeenten die wel op de hoogte is, maar geen reden kan noemen waarom de archivering achterwege wordt gelaten, en heeft ook geen concrete plannen om op korte termijn te gaan archiveren. Een groep van 19 gemeenten had eveneens geen reden, maar heeft wel plannen om op korte termijn te beginnen met archiveren.
Gehele websites opgeslagen
Paapst constateert dat bijna iedere gemeente die wel archiveert, de gehele website laat opslaan. "Voor een gemeente bestaat er geen enkel geldig argument meer om niet te gaan archiveren."
Bron: Binnenlands Bestuur/ Sjoerd Hartholt
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee