Overslaan en naar de inhoud gaan

Explosieve toename van valse e-mails

Dat blijkt uit gegevens van de Fraudeheldesk in Apeldoorn, waarover het AD bericht.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Vrijwel iedere maand komen er meer meldingen binnen over valse e-mails bij de Fraudehelpdesk. In maart van dit jaar ging het om een recordaantal van 74.237 meldingen. In januari ging het nog om 32.848 meldingen, in februari om 46.680. Vorige maand daalde het aantal, maar het waren er nog altijd 49.118. Deze maand eindigt op bijna 57.000. Dat brengt het totaal tot dusver op bijna 266.000 meldingen. Over heel 2015 ontving de Fraudehelpdesk 122.764 meldingen over valse e-mails.

Steeds betere mails

Verontrustend is volgens woordvoerder Ellen Prummel vooral dat de e-mails steeds beter worden en dat er daardoor meer mensen intrappen. "Vijf jaar geleden zat zo'n e-mail vol fouten, nu zijn ze niet van echt te onderscheiden", zegt Prummel vandaag in het AD.

Pakkans is klein

Daders worden niet of nauwelijks gepakt. "Het is moeilijk omdat daders via internet opereren en overal in de wereld kunnen zitten", zegt politiewoordvoerder Simen Klok. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) maakt zich zorgen. "De criminelen zoeken alle grenzen op in een schemergebied. Dat maakt het moeilijk ze te bestrijden. We zijn met alle partijen aan het bekijken wie en hoe we dit het beste kunnen doen. Het juiste antwoord hebben we nog niet gevonden", reageert woordvoerder Saskia Bierling. De politie werft momenteel 300 extra digitale specialisten.

In golfbewegingen

De Fraudehelpdesk zegt geen nieuwe vormen van phishing of oplichting te hebben gezien. "Het gaat meestal in een golfbeweging. Dan weer worden er nep-berichten uit naam van het justitieel incassobureau gestuurd, dan weer uit naam van banken", aldus een woordvoerder. De laatste tijd gaan er veel nepmails rond waarin gemeld wordt dat mensen betrokken zijn geweest bij een aanrijding en daarna zijn weggereden. Sommige mails hebben een link naar een Facebookpagina of bevatten bijlages met foto’s van de zogenaamde schade. De Fraudehelpdesk raadt aan deze bijlage niet te openen, omdat er sprake kan zijn van malware.


Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in