Financiële malware eist fors meer slachtoffers in Nederland

Twee relatief nieuwe soorten
Programma’s ontwikkeld voor diefstal van financiële gegevens omvatten onder andere banking trojans, keyloggers en twee relatief nieuwe malware-soorten - een die steelt uit Bitcoin-portemonnees en een andere die software downloadt om cryptovaluta te genereren. Een belangrijke factor voor de toename van financiële malware was ook de ontdekking van een aantal gevaarlijke kwetsbaarheden dat door criminelen werd gebruikt om cyberaanvallen uit te voeren via het populaire Java-platform.
Banking trojans, waaronder de beruchte Zbot-, Carberp- en SpyEye-programma's, zijn goed voor tweederde van de financiële malware. In vergelijking met 2012 is het aandeel van dit type malware echter gedaald, als gevolg van een toename in de activiteiten van kwaadaardige programma's die Bitcoins als doelwit hebben.
Cybercriminaliteit grootst in Afghanistan, Turkije en Kameroen
Het aandeel van financiële cybercriminaliteit is het grootst in Afghanistan, Bolivia, Kameroen, Mongolië, Myanmar, Peru, Turkije en Ethiopië, waar dit soort dreigingen goed is voor meer dan 12 procent van alle malware-incidenten.
In 2013 was ook een explosieve toename zichtbaar in het aantal mobiele apps dat geld van bankrekeningen van gebruikers kan stelen. Het aantal van dit soort dreigingen vertwintigvoudigde bijna in 2013, volgens de metingen van Kaspersky Lab. De overgrote meerderheid van de aanvallen richtte zich op bezitters van Android-smartphones.
Niet de enige methode
Malware is niet de enige methode die door criminelen wordt gebruikt om online geld te stelen; phishing, of het creëren van valse kopieën van websites om vertrouwelijke gebruikersgegevens te achterhalen, is ook populair. In 2013 blokkeerden Kaspersky Labs beveiligingsoplossingen meer dan 330 miljoen phishing-aanvallen, waarvan ruim 31 procent werd uitgevoerd door misbruik te maken van de namen van banken, elektronische betaalsystemen of online winkels.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee