Overslaan en naar de inhoud gaan

Gelekte documenten: 'Spanje wil einde aan end-to-end encryptie'

Spanje wil een verbod op end-to-end encryptie om beelden van kindermisbruik op te kunnen sporen. Dat blijkt uit gelekte EU-documenten in handen van WIRED. Nederland zou bij de discussie opteren voor ‘on-device’ scanmethode op illegale inhoud.
Privacy, GDPR
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

De verschillende EU-lidstaten hebben volgens WIRED inmiddels flinke steun vergaard voor een voorstel waarmee privéberichten worden gescand op illegale inhoud zoals kinderporno. Spanje zou volgens WIRED zelfs pleiten voor een verbod op encryptie voor honderden miljoenen mensen in de Europese Unie. Maar er zijn diverse privacy-voorvechters die zich grote zorgen maken over het wetsvoorstel.

Zorgen van privacywaakhonden

Europese privacywaakhonden European Data Protection Board (EDPB) en European Data Protection Supervisor (EDPS) spraken in augustus 2022 al hun zorgen uit over het wetsvoorstel dat communicatiediensten verplicht communicatie te scannen op kindermisbruik. Het gaat om onder meer chatapps en sociale media, maar ook internetproviders. Het meekijken met communicatie zou al snel uit de hand kunnen lopen.

De wet bedreigt encryptie. Nu is het mogelijk om berichten versleuteld te sturen, waardoor alleen de verzender en ontvanger de berichten lezen. Als berichten moeten worden gescand op inhoud, hebben communicatiediensten een sleutel nodig.

Van de twintig EU-landen die vertegenwoordigd zijn in het document dat naar WIRED werd gelekt, zegt de meerderheid dat ze voorstander zijn van een vorm van scannen van gecodeerde berichten. Het standpunt van Spanje komt volgens WIRED naar kwam als de meest extreme. "In het ideale geval zou het naar onze mening wenselijk zijn om in de EU gevestigde dienstverleners wettelijk te beletten end-to-end encryptie te implementeren", melden Spaanse vertegenwoordigers in het document.

Standpunt Nederland

Nederland verklaart volgens WIRED dat scannen op illegale inhoud ook mogelijk zou kunnen met ‘on-device’ scan. Daarbij worden berichten gescand op de inhoud nog voordat het illegale materiaal versleuteld wordt verzonden naar een ontvanger. "Er zijn technologieën die automatische detectie van CSAM mogelijk maken en tegelijkertijd de end-to-end encryptie intact laten", verklaren de Nederlandse vertegenwoordigers volgens WIRED.

Andere lidstaten, waaronder Duitsland, Estland en Finland, melden in het document dat het wetsvoorstel expliciet moet vermelden dat er geen technologieën worden gebruikt die encryptie verstoren, omzeilen of wijzigen. Het land roept daarom ook op tot wijzigingen van de ontwerptekst. De lidstaten moeten voordat er verder kan worden onderhandeld eerst overeenkomen over de uiteindelijke wettekst.

D66-Kamerlid Hind Dekker-Abdulaziz laat via Twitter weten het niet eens te zijn met het Spaanse standpunt. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in