Overslaan en naar de inhoud gaan

Google blokkeerde DDoS-aanval van - opnieuw - een recordkracht

Google meldt dat Google Cloud-dienstverlening voor een klant een DDoS-aanval heeft afgewend waarvan de kracht bijna twee keer zo groot was als de tot nu toe grootste gemeten aanval. Die werd in juni gemeld door Cloudflare.
DDoS aanval
© Shutterstock
Shutterstock

De aanval op de Google-klant vond plaats op 1 juni aan de oostkust van de Verenigde Staten en begon om kwart voor tien lokale tijd. De aanval duurde een kleine 70 minuten. De aanvallers startten met het bombarderen van de HTTP/S Loadbalancers met HTTPS-requests. Aanvankelijk ging het nog om 10.000 requests per seconde, maar binnen enkele minuten groeide de stroom tot 100.000 rps, om na ruim een half uur opeens binnen 10 seconden een tsunami van 46 miljoen rps los te laten. Daarna zakte de kracht langzaam af, tot deze om tien voor half elf opeens stopte.

Google zegt dat op het piekmoment 5.256 apparaten verspreid over 132 landen betrokken waren bij de aanval. Dit relatief kleine botnet is er waarschijnlijk een uit de Mēris-familie, die vooral bestaat uit besmette MicroTik-routers, meldt ZDnet. Mēris werd in 2021 voor het eerst ontdekt en onderzocht door onder meer IT-beveiliger Qrator. Het Mēris-botnet is sluw opgezet volgens Google omdat het de oorsprong van de aanval afschermt door gebruik te maken van proxies.

Volgens Google ging het om de grootste Layer 7- (de applicatielaag) aanval ooit. De aanval verliep over HTTPS, maar de aanvallers zetten ook een techniek genaamd 'HTTP-pipelining' in die helpt het aantal requests per seconde verder op te schroeven.

Mantis en Mēris

Ook in juni meldde Cloudflare de tot dan toe krachtigste DDoS-aanval met een piek van 26 miljoen rps. Ook in dat geval werd gebruik gemaakt van een relatief klein botnet, genaamd Mantis. Dit botnet wordt gezien als een evolutie van het Mēris-botnet en is bijzonder omdat het virtual machines en servers gebruikt die worden gehost door cloudbedrijven. In dat geval waren 5.067 apparaten uit 127 landen betrokken bij de aanval. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in