Overslaan en naar de inhoud gaan

Google verzweeg lek gegevens 500.000 gebruikers

Privégegevens van 500.000 gebruikers van het sociale netwerk Google Plus zijn mogelijk op straat beland. Google heeft ervoor gekozen het datalek onder de pet te houden, zo bevestigt Google na berichtgeving van The Wall Street Journal.
datalek
© CC BY 2.0 - Flickr
CC BY 2.0 - Flickr

Google kondigt in een mededeling over het lek het einde aan van de consumentenversie van Google Plus. Het sociale netwerk werd in 2011 gelanceerd als concurrent voor Facebook, maar is nooit echt van de grond gekomen.

Sociale media liggen extra onder een vergrootglas sinds het grote datalek bij Facebook dat eveneens in de lente bekend werd. Daarbij kregen derden toegang tot gegevens van tientallen miljoenen gebruikers. Facebook is vele malen groter dan Google Plus.

Wekenlang privégegevens openbaar

Volgens Google werd in maart een fout in de software ontdekt. Die fout zorgde ervoor dat gegevens die niet door de gebruiker op 'openbaar' waren gezet toch twee weken lang vindbaar waren. Het ging om informatie over namen, e-mailadressen, beroepen, geslacht en de leeftijd van gebruikers, maar niet om berichten, foto's, video's of telefoonnummers.

De technologiegigant zegt in een blogpost de zogeheten 'bug' in de software dezelfde maand te hebben verholpen en geen aanwijzingen te hebben dat kwaadwillenden de informatie hebben gezien of misbruikt. Google zegt niet met zekerheid te kunnen zeggen welke gebruikers door het lek zijn geraakt.

Google Nederland zegt momenteel ook geen gegevens te hebben over Nederlandse gedupeerden, maar wijst op het "zeer geringe gebruik" van Google Plus. Het bedrijf zegt meer te doen dan wettelijk is vereist op het vlak van informatievoorziening over privacy. Er wordt daarbij gekeken naar "verschillende criteria", maar de woordvoerder licht niet toe waarom dit lek is stilgehouden.

Goodbye Google Plus

De komende tien maanden wordt Google Plus uitgefaseerd voor consumenten. De dienst kan ook worden gebruikt door bedrijven. Die tak blijft wél bestaan.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in