Overslaan en naar de inhoud gaan

Grapperhaus ontkent frictie tussen politie en AIVD na Russische hack

Er is geen sprake van frictie tussen de politie en veiligheidsdiensten over beveiligingsmaatregelen. Dat meldt minister Grapperhaus in zijn antwoord op Kamervragen van de PvdA en D66. De Kamervragen werden gesteld naar aanleiding van berichtgeving over een mogelijke Russische hack in de politiesystemen ten tijde van MH17-onderzoek.
Ferdinand Grapperhaus
© Rijksoverheid
Rijksoverheid

Grapperhaus kan vanwege staatsveiligheid geen uitspraken doen over de Russische hackaanval op politiesystemen waarover Volkskrant eerder schreef en gaf daarom alleen wat algemeenheden prijs. “Het is geen geheim dat Nederland en andere westerse landen in het vizier staan van onder meer Russische en Chinese inlichtingendiensten. Alle betrokken organisaties zijn zich bewust van de digitale dreigingen.”

De Kamerleden Van Ginneken (D66) en Kathmann (PvdA) wilden ook weten of het klopt dat het aandringen van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) tot snelle beveiligingsmaatregelen bij de politie tot frictie leidde. Grapperhaus:. “Er is geen sprake van frictie tussen de politie en veiligheidsdiensten, de samenwerking verloopt goed. Net als iedere andere organisatie binnen het veiligheidsdomein, neemt ook de politie zowel organisatorische als technische maatregelen om blijvend te anticiperen op de veranderende dreigingen in de buitenwereld.”

100% veilig bestaat niet

Ook vroegen de Kamerleden of de data van de politie nu wel veilig is. Volgens Grapperhaus kan echter geen enkele organisatie zich voor 100% wapenen tegen hacks of andere ongeoorloofde toegang tot systemen. “Door een combinatie van verschillende maatregelen, van geavanceerde beveiligingsoplossingen tot personeel dat getraind is in en bekend is met technieken voor social engineering, wordt het beveiligingsniveau zo hoog mogelijk gehouden. Hierop wordt dan ook voortdurend ingezet door de politie.”

Red Teaming

Grapperhaus meldt in zijn antwoord ook dat er bij de politie, net als bij vrijwel alle overheidsorganisaties, gebruik wordt gemaakt van ethische hackers. “Dit wordt gedaan in de vorm van Red Teaming. Red Teaming zorgt voor een analyse van zwakke plekken en kwetsbaarheden in (hoog-risico) organisaties vanuit het perspectief van de opponent. Het geeft inzicht in de werkwijze van de tegenstander en in het beveiligingsniveau van de organisatie. Met dit inzicht kunnen op strategisch-, tactisch- en operationeel niveau beleidsbeslissingen worden aangescherpt en kan de veiligheid binnen de organisatie verder worden vergroot.”

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in