Overslaan en naar de inhoud gaan

Het opvallendste nieuws volgens Nienke Ryan

De 'writing was on the wall'. In juli dit jaar publiceerde ik een blog over de privileges die overheden zich toe eigenen onder het mom van veiligheid. En deze week publiceerde AG 'Ook economische spionage door NSA'. Het topic is enorm hot, maar dit nieuws gaf een totaal nieuwe wending aan wat er tot dusver aan het licht is gekomen.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Het is namelijk een keerpunt in de ontwikkeling van internetvrijheid en van een open en veilig internet. Maar ook een bevestiging dat het niet goed gaat.

De NSA ontleent haar bestaansrecht aan het veilig houden van het land. Onder het mom van terrorisme is het opgericht en kan het nu een groot deel van de wereldwijde communicatie monitoren. Volgens wetgeving uit 1994 (de Communications Assistance to Law Enforcement Act) werd surveillance geregeld voor telefoon- en broadbandnetwerken. De NSA heeft “aangegeven” gek te zijn op routers en gateways om verkeer af te tappen. Deze worden zelden ge-audit of ge-update en hiermee zijn alles systemen erachter in een klap gecompromitteerd. Je zou dus kunnen zeggen dat je met een ge-encrypte datalijn (VPN) een veilige datapijp dóór mogelijk onveilige units kan voeren. In combinatie met een browser die actief je identiteit beschermt, kan zo'n VPN-verbinding anonimiteit in handbereik voor “gewone” consumenten brengen, mits de dienstverlenende organisaties niet onder de Amerikaanse jurisdictie vallen. Want diverse officials (waaronder die van NSA) geven aan dat backdoors ingebouwd moeten worden in encryptie, peer-to-peer communicatie onderschept moet kunnen worden etc.

Het komt erop neer dat alle grote encryptiesoftware waarschijnlijk van een backdoor is voorzien. Dat is, voor veel Amerikanen, goed te praten. Maar met zo'n bizar krachtige inlichtingendienst is de verleiding natuurlijk heel groot om deze ook voor economische belangen in te zetten (zeker gezien de economische beroerde stand van zaken in de VS). Nu het naar boven is gekomen dat de NSA zich blijkbaar ook interesseert in olie voor de Braziliaanse kust (dit keer onder de noemer van “nationaal belang”) ligt het natuurlijk voor de hand dat er aan méér bedrijfsspionage wordt gedaan.

In de komende 2 jaar wordt er een beslissing genomen: of we accepteren dit, of privacy en internetvrijheid moeten beter worden. We kiezen we nu hoe onze toekomst eruit ziet over 2 jaar. Veel mensen denken: Het maakt toch niet uit wat we doen? Maar als we niets doen, zal alles gereguleerd zijn en kunnen we niet meer terug. Het creëren van awareness en een platform bieden aan experts om met elkaar na te denken over een oplossing, is dan ook de gedachte geweest achter het initiatief www.securitysource.nl. Het is een crowdsourcingplatform waar experts en niet-experts informatie kunnen halen en delen. We moeten alles inzetten om onze internet vrijheid en privacy te waarborgen. En dat moeten we met elkaar doen!

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in