Overslaan en naar de inhoud gaan

Het opvallendste nieuws volgens Pieter Adriaans

Opvallend was deze week het bericht dat de slagkracht van de KLPD op het gebied van cybercrime fors wordt uitgebreid. Er worden 59 digitale rechercheurs geworven. Daarvan gaan er 30 werken aan 'high tech cime'. Op die manier wordt een speerpunt van het kabinetsbeleid gerealiseerd aldus waarnemend korpschef Patricia Zorko.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Mooi toch zo'n uitbreiding. De politie maakt haar lijfspreuk "VIGILAT UT QUIESCANT" (hij waakt opdat zij rust hebben) weer helemaal waar.

Of niet ? Laten we de cijfers eens even analyseren. Het team dat "high tech crime" bestrijdt wordt uitgebreid van 30 naar 60 personen. Die 60 mensen gaan in 2014 20 zaken per jaar doen. Wel 20 zaken!
Hoeveel illegale phishers, computervredebrekers, hackers, internetterroristen, spammers en ander digitaal gespuis zou er in Nederland zijn? Vast een veelvoud van 20.

Dierenpolitie van Dion Graus

Dan dat speerpunt. De KLPD heeft 5000 werknemers en als ik de cijfers goed interpreteer dan werkt daar straks net iets meer dan 1 % van aan cybercrime. Dat kun je niet echt een speerpunt noemen. Zeker niet als je het vergelijkt met de 500 man dierenpolitie van Dion Graus.

Er is wel iets anders. In oktober 2011 noemde minister van Opstelten het feit dat de politie bij de bestrijding van Cybercriminaliteit sterk afhankelijk was van één bedrijf (Fox-it) "onwenselijk". Het lijkt er op dat onze plaatsvervangend korpschef deze uitspraak van de minister in klinkende munt heeft omgezet. De oprichter van Fox-it, Ronald Prins, betwijfelt weer of de politie voldoende experts uit de markt kan trekken.

Klinkt allemaal niet erg slagkrachtig. Als Nederlandse Cybercrimineel zou ik er niet wakker van liggen. Mijn Latijn is wat roestig maar "INVENIT ROTAM UT QUIESCANT" (hij vindt het wiel uit opdat zij rusten) lijkt me een beter motto de komende jaren.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in