Overslaan en naar de inhoud gaan

Huawei: spionage zou ons kapotmaken

Huawei-topman Ryan Ding heeft aangegeven dat Huawei wel twee keer na zou denken over het uitvoeren van spionage-activiteiten of het uitwisselen van gegevens met de Chinese overheid, omdat het de eigen commerciële reputatie onherstelbaar zou beschadigen. Ding schreef dit in een open brief aan het Britse parlement, die hij stuurde als reactie op een aantal vragen die het Britse parlement stelde aan het Chinese technologiebedrijf uit januari.
© CC BY SA 2.0 - Flickr.com
CC BY SA 2.0 - Flickr.com

In de brief gaat Ding in op een vijftal vragen die het Britse parlement in januari aan Huawei heeft gesteld met betrekking tot de recente ontwikkelingen rondom het Chinese bedrijf. De topman reageert onder andere op de maatregelen die verschillende westerse overheden hebben genomen tegen Huawei, zoals uitbanning van Huawei-technologie in de te nog ontwikkelen 5G-netwerken.

"De overheden in sommige landen hebben Hauwei gelabeld als zijnde 'een bedreiging voor de veiligheid', maar hebben deze aantijgingen nooit hard kunnen maken met bewijs" zo schrijft de topman. "Voor ons spreekt het aanhoudende vertrouwen van consumenten wereldwijd voor zichzelf. Als Huawei zich ooit schuldig zou maken aan kwaadaardig gedrag, dan zou dit zeker niet onopgemerkt blijven, en het zou onze bedrijfsactiviteiten kapotmaken. Voor ons is het óf veiligheid, óf niets. Er is geen derde optie."

Overheden terughoudend

Ook gaf de topman aan dat de maatregelen van enkele overheden nog helemaal niet zo verregaand zijn als soms wordt geclaimd. "Canada heeft tot nu toe nog geen enkele beperkende maatregelen tegen Huawei-producten genomen. In Nieuw-Zeeland is slechts één 5G-voorstel afgewezen maar is het regelgevingsproces nog gaande en Australië heeft extra eisen gesteld aan 5G-producten. Zelfs in de VS wordt slechts het gebruik van federale fondsen voor de aanschaf van onze netwerkhardware en -services beperkt, maar bestaat er verder geen wettelijke beperking voor onze zakelijke activiteiten", zo schrijft de topman.

'Geen staatsinvloeden'

Ryan Ding verwijst in zijn open brief de inmenging van de Chinese overheid in de bedrijfsvoering naar het rijk der fabelen. In tegenstelling tot de Chinese branchegenboot ZTE, dat eigendom is van de Chinese overheid en door westerse veiligheidsdiensten ook met argusogen wordt bekeken, is Huawei privé-eigendom. Dit zou inmenging van de overheid al moeilijker maken, maar vele westerse overheden vrezen alsnog voor staatsinmenging en spionage, vanwege de Chinese wet rondom inlichtingendiensten. Deze wet zou Chinese bedrijven verplichten om 'achterdeurtjes' te installeren in hun technieken en services, om zodoende spionage door de Chinese overheid mogelijk te maken. Volgens de Huawei-topman is dit echter onjuist en wordt dit onderschreven door de Chinese overheid. 

"Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft bevestigd dat geen enkele Chinese wet ons verplicht om achterdeurtjes te installeren, en ook een onderzoek naar de Chinese wetgeving door Clifford Chance concludeert dat de Volksrepubliek leveranciers niet dwingt om achterdeurtjes of afluisterapparatuur te installeren in telecomapparatuur, net zoals dat er geen sancties bestaan tegen Chinese bedrijven die dergelijke verzoeken om dit wel te doen afwijzen." Ook wijst hij op de medewerking die Huawei standaard geeft aan onderzoeken naar hun technieken, en geeft tegelijkertijd aan dat zijn bedrijf daarin de enige is. 

Effectief?

Toch is het maar de vraag of de brief van de topman het beoogde effect zal sorteren. Recentelijk gaan er vanuit verschillende landen steeds meer geluiden op om Huawei-technologie uit de 5G-netwerken te weren. Ook vanuit de Europese Commissie komen deze signalen door, en dichter bij huis sprak GroenLinks de wens uit dat de Nederlandse overheid "niet langer naïef is" en de leverancier uit het 5G-netwerk houdt.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in