Overslaan en naar de inhoud gaan

Huawei: uitsluiten zorgt niet voor veiligheid

Huawei heeft opnieuw de mogelijkheid gegrepen om te benadrukken dat het zich niet herkent in de aantijgingen van spionage rondom de Chinese techfabrikant. Het bedrijf wijst in een schriftelijke reactie aan nieuwszender BNR dat het al jarenlang een betrouwbare partner van de Nederlandse overheid, het bedrijfsleven en burgers is.
© CC BY SA 2.0 - Flickr.com
CC BY SA 2.0 - Flickr.com

De inmiddels al jarenlang slepende kwestie rondom de betrouwbaarheid van Huawei en de vermeende inmenging van de Chinese overheid, is de Chinese techfabrikant een doorn in het oog, zo blijkt uit de brief aan BNR. 

'Uitsluiten zorgt niet voor veiligheid'

De Chinese fabrikant schrijft: “Huawei is al 14 jaar een vertrouwde partner voor de Nederlandse overheid, het bedrijfsleven en de Nederlandse burgers. Daarnaast levert Huawei een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse economie, bijvoorbeeld door middel van investeringen en het creëren van werkgelegenheid. Huidige beschuldigen en de daaruit voortkomende zorgen zijn niet gebaseerd op enige vorm van bewijs. Huawei heeft een bewezen trackrecord in het leveren van veilige producten en oplossingen aan klanten in 170 landen. Alle leveranciers in de ICT- en telecomsector ontwikkelen en produceren wereldwijd. Het uitsluiten van een partij zorgt niet voor meer veiligheid. Wel kan de cyberveiligheid vergroot worden door standaarden vast te stellen die gelden voor alle partijen in de markt. Daarom moeten we cyberveiligheid gezamenlijk op mondiaal niveau aankaarten.

Huawei is wereldwijd leider in 5G technologie, in verschillende landen helpen we hiermee klanten toegang te krijgen tot een nieuwe generatie mobiel internet. Zoals omschreven in de digitaliseringsstrategie, wil Nederland de digitale koploper van Europa worden. Met onze innovatieve en veilige producten kan Huawei hierin een belangrijke bijdrage leveren. Huawei conformeert zich in ieder land, dus ook in Nederland, aan de bestaande wet- en regelgeving, nu en in de toekomst."

Risicoanalyse

Momenteel beraadt de Nederlandse overheid zich, net als andere EU-landen, over een risicoanalyse van mogelijke leveranciers van de technieken voor het nog nieuw aan te leggen landelijke 5G-netwerk. In juni moet deze risicoanalyse af zijn, om deze later met andere EU-landen uit te wisselen en uiteindelijk een keuze voor leveranciers te maken. Als het aan bondgenoot Amerika ligt, zit Huawei daar bij voorbaat al niet bij, zij zien liever dat het bedrijf wordt uitgesloten en dreigen met sancties voor landen die wél met de Chinezen in zee gaan.

De Duitsers besloten onlangs nog om niet mee te gaan in deze Amerikaanse wens om uitsluiting, maar verhoogden wel de eisen aan leveranciers van de technieken voor het aan te leggen 5G-netwerk. Naar nu blijkt is ook die maatregel in de ogen van de Amerikanen prima, omdat zij verwachten dat hiermee Huawei automatisch buiten de boot valt.

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in