Overslaan en naar de inhoud gaan

Intel waarschuwt voor phishing-trucs

Het rapport draagt de titel "Hacking the Human Operating System" en het gaat over social engineering, een verzameling technieken die worden gebruikt om mensen op het verkeerde been te zetten. Doel is, om mensen een rad voor ogen te draaien zodat ze bereid zijn gevoelige gegevens zoals inlognamen prijs te geven.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Aantal fasen

Voordat iemand het slachtoffer kan worden van social engineering, gaat de dader eerst een aantal stappen doorlopen. Het slachtoffer moet eerst worden geïsoleerd uit zijn groep, wat door middel van identificatietechnieken op internet plaatsvindt. Is dat gebeurd, dan wordt een lijntje uitgeworpen, in de hoop een contact tot stand te brengen. Als dat is gebeurd, kan het eigenlijke viswerk beginnen. In het rapport worden de volgende technieken geïdentificeerd:

Wederkerigheid: Door mensen iets te geven, voelen ze zich verplicht om wat terug te doen. Een slachtoffer krijgt bijvoorbeeld een code waarmee hij of zij ergens korting kan krijgen. In uil wordt dan wel een inlognaam of password terugegeven.

Schaarsheid: Mensen zijn best bereid om te helpen als ze doorkrijgen dat iets schaars is en zij de gelegenheid hebben om in die leemte te voorzien. Bijvoorbeeld: er wordt gezegd dat het aantal bankrekeningnummers bijna op is, en het slachtoffer zijn rekening alleen kan houden als hij een paar eenvoudige vragen beantwoordt.

Consistentie: Als een slachtoffer eenmaal een toezegging heeft gedaan - bijvoorbeeld om mee te doen aan een korte enquête - dan zal hij dat ook doen, om niet onbetrouwbaar over te komen. Zelfs vragen over gevoelige informatie worden zo beantwoord.

Vriendelijkheid: Een phisher die zich eerder heeft gemeld, bijvoorbeeld via de telefoon, en daar een uitermate vriendelijke indruk heeft achtergelaten krijgt later heel wat gedaan als het gaat om gevoelige informatie.

Autoriteit: Het blijkt dat mensen sneller bereid zijn om antwoord te geven op vragen over gevoelige informatie, wanneer die vragen worden geteld door iemand met autoriteit, al bestaat die alleen maar in de ogen van het slachtoffer.

Groepsgevoel: Een sterk argument is het groepsgevoel, waarbij het slachtoffer het idee krijgt dat al zijn collega's al aan het onderzoekje hebben meegedaan en hij niet als enige wil weigeren.



Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in