Justitie Duitsland fel op nepnieuws

In een interview met Bild am Sonntag zegt hij dat zwart maken en roddelen niet vallen onder vrijheid van meningsuiting. Juridische autoriteiten moeten dit vervolgen, ook als het op internet gebeurt”, stelt Maas. “Een ieder die de politieke discussies probeert te manipuleren met leugens moet weten wat daarvan de consequenties kunnen zijn.”
Rusland
Daarmee verwijst Maas naar berichten over waarschuwingen van Duitse en Amerikaanse inlichtingendiensten dat Rusland de Duitse verkiezingen probeert te beïnvloeden. Die worden in september gehouden. De Duitse inlichtingendienst wees er onlangs nog nadrukkelijk op dat er een forse toename is van Russische propaganda en campagnes met nepinformatie die als doel hebben de Duitse maatschappij te destabiliseren.
Duitsland heeft al strenge wetten op het gebied van smaad en laster. Daardoor is het in Duitsland een misdaad om andere burgers te belasteren. In 2015 leidde dit al tot ruim 200.000 aanklachten. Slechts een enkele daarvan leidde overigens tot daadwerkelijke vervolging. Maas wil dat veranderen. “We moeten alle wettelijke mogelijkheden die we hebben hiervoor gebruiken.”
Ook Facebook kreeg een veeg uit de pan van Maas. Veel van het nepnieuws wordt via Facebook verspreid. Maas: "Facebook verdient ook heel wat geld aan nepnieuws. Wie op Internet miljarden verdient, heeft ook een sociale verantwoordelijkheid. Strafbare laster moet onmiddellijk na melding opgelost worden. Voor de gebruikers moet het makkelijker worden om een bijdrage te melden die nep lijkt."
Facebook heeft vorige week al aangekondigd dat het maatregelen zal nemen tegen nepnieuws.
Bovendien zou het Duitse parlement begin 2017 een wet willen indienen waarmee social mediabedrijven lokale kantoren verplicht worden lokale kantoren te vestigen in Duitsland. Dat moet tot snellere respons leiden bij klachten.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee