Overslaan en naar de inhoud gaan

Kabinet wil ‘landelijke voorziening’ voor digitale opsporing en cybercrime oprichten

Minister David van Weel wil een centrale voorziening voor digitale opsporing en cybercrime bij de politie oprichten. Deze moet gaan zorgen voor meer regie en coördinatie van de aanpak op landelijk niveau en de decentrale eenheden. Woensdag 20 november en donderdag 21 november vergadert de Tweede Kamer over de begroting van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

cybercrime scene
Shutterstock

Het is van belang dat kennis en vaardigheden omtrent digitale opsporing in de volle breedte worden ingezet bij de politie en het OM, schrijft bewindsman Van Weel in zijn brief aan de Tweede Kamer. Hij trekt 39.5 miljoen euro uit voor digitale opsporing.

Hiernaast wordt 52,6 miljoen geïnvesteerd in de aanpak van cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit. Ook hier introduceert de minister een ‘centrale voorziening voor cybercrime, met als doel meer samenhang te brengen in de aanpak van cybercrime; van regionaal tot internationaal.’

Kennis en vaardigheden moeten omhoog

De minister wil dat cybercrime integraal aangepakt gaat worden, met hoog opgeleid personeel dat beschikt over de juiste kennis en vaardigheden. In de praktijk is er al een algemeen tekort aan IT'ers, wat de overheid hard raakt. Daarbij speelt ook een specifiek tekort aan security-experts.

IT'ers zelf zien ook vooral een tekort aan securityspecialisten, bleek uit de Salary Survey van AG Connect en Berenschot vorig jaar. De verwachting is dat dit de komende jaren blijft. De toch al hoge werkdruk onder IT'ers kan bij cybersecurity nog groter en stressvoller zijn, wat tot leegloop kan leiden. Werkstress jaagt bijna de helft van de securityleiders weg; zij gaan in 2025 van baan wisselen, voorspelde ICT-onderzoeksbureau Gartner eerder al. Recent is de aanpak van het groeiende tekort aan security-experts besproken in een debat van IT-vakvereniging KNVI.

Het centraliseringsplan van JenV-minister Van Weel voor digitale opsporing en cybercrime moet in theorie het gebrek aan securitypersoneel indirect oplossen. Meer regie en coördinatie komt uiteindelijk ten goede aan de regionale eenheden en de Eenheid Landelijke Opsporing en Interventies, zo luidt de redenering. Verder versterkt de centrale voorziening de uitvoeringscapaciteit voor de aanpak van gedigitaliseerde criminaliteit in de eenheden. Naast deze organisatorische zaken komt er ook een ICT-platform ter ondersteuning van datagedreven werken.

Gegevensuitwisseling

Het kabinet gaat (incidenteel) ook geld beschikbaar stellen voor het programma Cyclotron, een publiek-private samenwerking die moet leiden tot een platform waarbinnen publieke en private partijen informatie delen over digitale incidenten en dreigingen. Het programma is onderdeel van het Actieplan Nederlandse Cybersecuritystrategie 2022-2028 en draagt bij aan de eerste pijler: Digitale weerbaarheid van de overheid, bedrijven en maatschappelijke organisaties

Dit artikel is eerder verschenen op iBestuur, zustertitel van AG Connect.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in