Overslaan en naar de inhoud gaan

Kritieke Windows-fout gevonden die vergelijkbaar is met EternalBlue

Microsoft heeft de ernst van een al eerder gevonden fout verhoogd naar kritiek. Het gaat om CVE-2022-37958, dat - zo blijkt nu - vergelijkbaar is met EternalBlue. EternalBlue was een kwetsbaarheid in Windows die in 2017 misbruikt werd om de ransomware WannaCry te verspreiden, waardoor computernetwerken wereldwijd offline werden gehaald.
Man gefrustreerd achter beeldscherm, waar 'ransomware' op staat.
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

Net als bij EternalBlue is het met de nieuwe fout mogelijk om malafide code uit te voeren, zonder dat hier authenticatie voor vereist is, schrijft Ars Technica. Het gat is bovendien wormbaar, wat betekent dat een malware zich na een eerste infectie zelf kan verspreiden op andere kwetsbare systemen, zonder dat hier handelingen van mensen voor nodig zijn. Die eigenschap zorgde er in 2017 ook voor dat WannaCry zich razendsnel wereldwijd kon verspreiden.

Het nieuwe gat is mogelijk echter nog gevaarlijker dan EternalBlue. EternalBlue kon alleen misbruikt worden via de SMB, een protocol waarmee bijvoorbeeld bestanden gedeeld worden op een netwerk. Het nieuwe gat zit in veel meer netwerkprotocollen, wat betekent dat aanvallers veel meer mogelijkheden hebben om deze te misbruiken. 

Patch al maanden beschikbaar

CVE-2022-37958 is al in september dit jaar gedicht door Microsoft, tijdens de maandelijks Patch Tuesday. Maar Microsoft-onderzoekers dachten in eerste instantie dat het gat een minder groot probleem vormde. Op dat moment werd namelijk gedacht dat de kwetsbaarheid alleen mogelijk gevoelige informatie openbaar maakte. Daarom werd de fout als 'belangrijk' aangemerkt.

IBM-beveiligingsonderzoeker Valentina Palmiotti analyseerde de fout later, zoals routine is bij gedichte gaten. Zij ontdekte vervolgens dat het gat vergelijkbaar is met EternalBlue, waarna Microsoft de ernst verhoogde naar 'kritiek'. Palmiotti is echter voorzichtig optimistisch tegenover Ars Technica: "EternalBlue was een zeroday, maar dit is gelukkig een N-Day die drie maanden geleden al gepatcht is."

Daarentegen zijn diverse organisaties traag met het installeren van patches, wat betekent dat er mogelijk toch nog kwetsbare systemen zijn. Hoeveel systemen nog kwetsbaar zijn voor CVE-2022-37958 is onduidelijk. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in