Overslaan en naar de inhoud gaan

Microsoft: trap niet in fraude via telefoon

Microsoft waarschuwt voor criminelen die mensen opbellen en beweren dat ze van het softwarebedrijf zijn. Met een trucje proberen de fraudeurs schadelijke software te installeren, zodat ze toegang krijgen tot de computer.
telefoon
© Pixabay
Pixabay

Na het installeren van de malware kunnen de oplichters misbruik maken van bijvoorbeeld gebruikersnamen en wachtwoorden voor onlinebankieren, meldt Microsoft vandaag op zijn website.

De fraudeurs proberen ook gegevens van creditcards te verkrijgen zodat ze valse diensten in rekening kunnen brengen. Ook proberen de cybercriminelen mensen naar frauduleuze websites te leiden en vragen daar om persoonlijke of financiële informatie. "Noch Microsoft, noch onze partners plegen ongevraagde telefoontjes om u computerbeveiligings- of softwareoplossingen in rekening te brengen'', aldus het softwarebedrijf.

Enkele organisaties waarvoor de fraudeurs zeggen te werken, zijn Windows Helpdesk, Windows Service Center en Microsoft Ondersteuning.

Probleem speelt al geruime tijd

Het nu door Microsoft gesignaleerde probleem speelt in feite al enkele jaren. Onder meer de Consumentenbond waarschuwde er vorig jaar al tegen. Uit diverse landen, waaronder Nederland, Duitsland, België en Ierland, komen al jaren klachten over mysterieuze telefoontjes van mensen die zich voor technici van Microsoft of 'Windows' uitgeven. De bellers halen de nummers uit algemeen toegankelijke telefoongidsen en gokken dat de opgebelde personen werkelijk producten van Microsoft gebruiken.

Een van de smoezen is dat het bedrijf van de beller signalen zou krijgen dat er iets mis is met de computer van de gebruiker. Die wordt daarom verzocht naar een speciale website te gaan en daar een stukje software te downloaden, zodat de 'helpdesk' een diagnose kan stellen en het probleem op afstand kan verhelpen. Wie ingaat op dat verzoek, loopt groot risico dat er malware op de pc wordt geïnstalleerd.

De bellers – mannen en vrouwen - spreken vaak Engels met een Indiaas accent. Het nummer op het telefoonscherm lijkt erop te duiden dat de cybercriminelen uit Djibouti (landnummer 253) of Belize (landnummer 501) bellen, maar dat hoeft niet echt zo te zijn. Door middel van een techniek die 'caller ID spoofing' heet kan nummerherkenning om de tuin worden geleid.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in