Overslaan en naar de inhoud gaan

'Nederland loopt voorop in IoT-beveiliging'

Nederlandse IT-besluitvormers lopen wereldwijd voorop als het gaat om de beveiliging van Internet of Things-apparatuur (IoT). Zo worden IoT-apparaten hier vaker dan in andere landen gesegmenteerd en hebben bedrijven goed inzicht in welke apparaten met hun netwerk verbonden zijn. Dat blijkt uit onderzoek van Vanson Bourne in opdracht van securityspecialist Palo Alto Networks onder 1.900 IT-besluitvormers in achttien landen wereldwijd.

Het aantal IoT-apparaten groeit snel: volgens onderzoek van Techjury zijn er in 2030 zelfs 125 miljard IoT-apparaten wereldwijd. Ook op zakelijke netwerken zijn steeds vaker IoT-apparaten te vinden, al zijn die lang niet altijd van het bedrijf zelf. "We werken tijdens de pandemie allemaal thuis. Je primaire netwerk is dus je wifi-netwerk, dat ook weer verbonden is met het zakelijke netwerk", verklaart Mark van Leeuwen, country manager Nederland bij Palo Alto Networks, tijdens een roundtable over het onderzoek. Daarmee kunnen apparaten in huizen van werknemers verbinding gaan maken met zakelijke netwerken. Bovendien nemen werknemers ook steeds vaker eigen apparaten - zoals laptops en smartphones - mee naar kantoor.

Slimme voederbak in bedrijfsnetwerk

Het is dus niet verrassend dat 78% van de respondenten met IoT-apparaten in hun zakelijke netwerken in het onderzoek van Palo Alto aangeeft dat het aantal niet-zakelijke IoT-apparaten op het bedrijfsnetwerk het afgelopen jaar is gestegen. Daar zitten opvallende devices bij: in bijvoorbeeld Ierland zag 38% van de respondenten IoT-apparatuur voor huisdieren - zoals een slimme voederbak - in het bedrijfsnetwerk opduiken. In Nederland doken vooral met het internet verbonden camera's (45%), slimme apparaten voor in huis (42%) en met het internet verbonden keukenapparatuur (41%) op in zakelijke netwerken.

Dergelijke apparaten kunnen echter voor flinke beveiligingsrisico's zorgen. “De doorzettende groei van het aantal IoT-apparaten geeft cybercriminelen steeds meer mogelijkheden om een bedrijfsnetwerk binnen te dringen, met alle gevolgen van dien. Het is dan ook belangrijk dat bedrijven zich niet alleen focussen op het monitoren en het in kaart brengen van IoT-apparaten die zijn verbonden met het bedrijfsnetwerk, maar ook passende maatregelen nemen", aldus Van Leeuwen.

Koploper in segmentatie

Het goede nieuws is dat veel Nederlandse IT-besluitvormers vinden dat hun bedrijf veel zicht heeft op die IoT-apparaten. 94% heeft er vertrouwen in dat bedrijven zicht hebben op die apparaten. Maar tegelijkertijd geeft 78% aan dat de huidige IoT-veiligheidsmaatrelen de toename van IoT-apparaten niet bijhouden. Daardoor worden bedrijven kwetsbaar en lopen ze risico. 97% van de Nederlandse respondenten zegt dan ook dat de IoT security binnen het bedrijf verbeterd moet worden, volgens 27% is zelfs een volledige revisie nodig.

Toch is het niet zo dat Nederland het erg slecht doet. Sterker nog: Nederland loopt met een belangrijke beveiligingsmaatregel juist voorop. Maar liefst 84% van de Nederlandse respondenten zegt namelijk dat IoT-apparaten gesegmenteerd worden, wat veel meer is dan het wereldwijde gemiddelde van 77% of het Europese gemiddelde van 72%. Bovendien zeggen alle Nederlandse respondenten op zijn minst te overwegen de apparaten te segmenteren, terwijl in andere landen minstens 1% van de respondenten zegt dit helemaal niet te overwegen. Volgens Palo Alto Networks wordt daarmee het beeld bevestigd dat Nederlandse IT-beslissers het beter doen op het gebied van IoT-beveiliging. 

Volgende stap: microsegmenteren

35% van de Nederlandse IT-beslissers zegt zelfs dat ze IoT-apparaten microsegmenteren, waarbij de apparaten afzonderlijk beperkt worden tot strak afgestelde beveiligingszones. Ook daarmee is Nederland koploper: in Italië doet slechts 32% van de respondenten dat en in Ierland slechts 28%.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in