Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe techniek smoort spam in de kiem

Aan de basis van de nieuwe techniek stond een analyse van 25 miljoen e-mails die zijn verzameld door McAfees TrustedSource.org om trends in spam en malware op te sporen. De wetenschappers van het Georgia Institute of Technology constateerden dat spamberichten bepaalde karakteristieken gemeen hebben waarmee ze zich al bij het eerste binnenkomende datapakket verraden.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Eén van die kenmerken is, dat spam in de regel afkomstig is van computers die slechts één poort open hebben staan: de e-mailpoort. Een voor legitieme doeleinden gebruikte pc heeft altijd meer dan een communicatiepoort open staan. Ook de afstand tussen zender en ontvanger is een bruikbare indicator: spam reist in het algemeen over grotere afstanden dan legitieme mail. Het Autonome Systeem-nummer dat aan de mail hangt, houdt ook een waarschuwing in. Elk onafhankelijk beheerd deelnetwerk op internet krijgt zo’n nummer. Spam blijkt in een groot deel van de gevallen met een handjevol AS-nummers getooid te zijn.

Deze indicatoren zijn door de wetenschappers gecombineerd in een detectiesysteem dat luistert naar de naam SNARE, voor Spatio-temporal Network-level Automatic Reputation Engine. SNARE identificeert 70 procent van de spam, waarbij slechts 0,3 procent ten onrechte als spam wordt gezien. Dat is volgens de onderzoekers vergelijkbaar met bestaande spamfilters. Grote voordeel van SNARE is echter, dat spam met SNARE al aan de poort geweigerd wordt. Het hoeft dus niet verwerkt en opgeslagen te worden, en ook niet bewaard volgens de wettelijke regels die bewaartermijnen stellen aan ontvangen mail. Bovendien kan de efficiëntie in het afvangen van spam vergroot worden door de resterende mail alsnog door een traditioneel spamfilter te laten controleren.

Critici zijn wat minder juichend. Ze hebben wel bewondering voor het feit dat de wetenschappers spam met zo weinig informatie behoorlijk accuraat weten te identificeren. Maar ze verwachten dat spammers de identificatiemethode makkelijk weten te foppen, zodra ze inzicht hebben in de werking van het onderliggende algoritme.

Het is nog onduidelijk of er een algemeen beschikbare versie van SNARE komt. Wel werken bij de ontwikkeling betrokken wetenschappers nu bij Yahoo aan verbetering van diens spamfilter. Ook Cisco zou interesse hebben getoond.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in