Overslaan en naar de inhoud gaan

Nut van NIS2 voor cybersecurity in praktijk alvast aangetoond (maar niet altijd gezien)

Cybersecurityrichtlijn NIS2 legt leidinggevenden en IT'ers nogal wat verplichtingen op, maar compliance kan veel huidige security-incidenten voorkomen. Toch is er nog onbekendheid met deze richtlijn en twijfel aan de effectiviteit ervan. Dit komt naar voren uit EMEA-onderzoek van een leverancier én Nederlands onderzoek van het Digital Trust Center.

beschermen (handen die houten poppetje beschermen tegen dominostenen)
Shutterstock

Uit onderzoek in opdracht van Veeam Software blijkt dat 90% van de incidenten die bedrijven in EMEA (Europa, het Midden-Oosten en Afrika) de afgelopen 12 maanden hebben meegemaakt, viel te voorkomen als NIS2-compliance al gerealiseerd was. Dat positieve nieuws wordt echter gekleurd door onwetendheid over NIS2 en twijfel eraan. Zo gelooft slechts 43% van de IT-leiders in EMEA dat NIS2 ervoor zal zorgen dat cyberbeveiliging in de EU aanzienlijk verbetert.

Geen actie ondernemen

Ondertussen blijkt dat in Nederland kleine bedrijven onvoldoende aandacht hebben voor hun cybersecurity. Een derde van de kleine bedrijven onderneemt geen enkele actie om veilig online te zijn. Ook is het merendeel van de mewerkers niet bekend met de aankomende NIS2-regulering. Dit meldt het Digital Trust Center, het op ondernemers gerichte cybersecurity-orgaan van het ministerie van Economische Zaken.

De ondermaatse cybersecurity-inspanning van kleinere Nederlandse bedrijven komt naar voren uit het Alert Online-trendonderzoek dat begin deze week is gepubliceerd. In opdracht van het ministerie van Economische Zaken voerde Ipsos I&O onderzoek uit naar de kennis en beleving van de digitale veiligheid van Nederlanders. Daarbij is ook een deelrapport over het bedrijfsleven geproduceerd, over de beleving van digitale veiligheid onder werknemers bij bedrijven.

Wel eens gehoord van NIS2

Een derde (33%) van de ICT-verantwoordelijken heeft wel eens gehoord van NIS2 of is daar goed van op de hoogte. Dat aandeel ligt wat hoger in sectoren die onder de richtlijn gaan vallen: daar is bijna de helft (45%) van de ICT-verantwoordelijken bekend met NIS2. Binnen alle andere typen bedrijven zijn medewerkers minder goed op de hoogte: daar heeft 85% nog nooit van NIS2 gehoord. Bovendien zijn negen op de tien medewerkers er niet van op de hoogte dat hun bedrijf (waarschijnlijk) onder de richtlijn gaat vallen.

Bovendien blijkt uit het Veeam-onderzoek, uitgevoerd door Censuswide, dat 44% van de bevraagde EMEA-bedrijven meer dan drie beveiligingsincidenten heeft meegemaakt. Maar liefst 65% van deze incidenten is gecategoriseerd als ‘zeer kritiek’.

Oktoberdeadline

Ondertussen nadert NIS2 snel: die EU-richtlijn moet voor 18 oktober geïmplementeerd zijn in nationale wetgeving. De Nederlandse overheid gaat die implementatiedeadline niet halen, zo is begin dit jaar bekend geworden. "Het omzetten van de richtlijnen in nationale wetgeving vraagt meer tijd dan in eerste instantie werd verwacht", liet toenmalig demissionair minister Dilan Yeşilgöz-Zegerius weten aan de Tweede Kamer.

Het is echter niet alleen de overheid die moeite heeft met NIS2. Veeam uit zorgen over de stand van zaken in de aanloop naar de NIS2-deadline. Hoewel 80% van de organisaties er vertrouwen in heeft dat ze op tijd aan de NIS2-richtlijn voldoen, geeft twee derde aan dat ze de naderende deadline niet haalt.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in